Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πανικός στις ασφαλιστικές με τις εξαγορές ασφαλίστρων ζωής

Η οικονομική κρίση χτυπά τις ασφαλιστικές εταιρείες. Χιλιάδες οι ασφάλειες ζωής που εξαργυρώνονται από τους ασφαλισμένους.

Την ώρα που το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει προς το χειρότερο για μισθωτούς και συνταξιούχους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έπρεπε να "τρίβουν τα χέρια τους" από ικανοποίηση καθώς πολλοί θα ήταν αυτοί που έστω θεωρητικά θα στρέφονταν για κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα τους προσέφερε ένα επιπλέον έσοδο.

Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς όπως φαίνεται η οικονομική κρίση χτυπά και τα λεγόμενα συμβόλαια ζωής κόβοντας από τις ασφαλιστικές εταιρείες το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

Η "κατηφόρα" έχει ξεκινήσει από το 2008 όπου ρευστοποιήθηκαν 82.000 συμβόλαια και συνεχίστηκε το 2009 οπότε και ρευστοποιήθηκαν 100.000 συμβόλαια δηλαδή αύξηση στην ρευστοποίηση 23%. 

Το εντυπωσιακό είναι πως όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το Newsit πως οι ρευστοποιήσεις έγιναν από μικροεπενδυτές (μισθωτοί, οικογενειάρχες) που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ασφάλιστρα. 

Στέλεχος του εποπτικού φορέα των ασφαλιστικών εταιρειών μας είπε χαρακτηριστικά "οι καταναλωτές θεωρούν πως τα ασφάλιστρα ζωής είναι ένα ελαστικό οικογενειακό έξοδο το οποίο επιλέγουν να περικόψουν".

Σήμερα η κατάσταση παρουσιάζεται για το πρώτο τρίμηνο ελαφρώς καλύτερη, τουλάχιστον στα 'χαρτιά". 

Ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά ασφαλειών ζωής μιλούν για ουσιαστικό καταποντισμό του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης εταιρείας υπάλληλοι της οποίας μετακινήθηκαν στο τμήμα εξαγορών λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας. 

Η πραγματική κατάσταση στην αγορά των ασφαλίστρων ζωής, σύμφωνα με ασφαλιστικούς πράκτορες είναι αποκαρδιωτική καθώς η αύξηση στις εξαγορές ασφαλίστρων τους τελευταίους μήνες αγγίζει το 25-30% κάτι που όπως λένε θα αποτιμηθεί στους επόμενους μήνες όταν θα αρχίσουν να γίνονται οι εξοφλήσεις.

Συντονιστής υποκαταστήματος μεγάλης πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας αποτιμά την μείωση στα νέα συμβόλαια ζωής στο -25%. Στον αντίποδα όπως μας είπε, Ο κλάδος ατυχημάτων και υγείας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 7%. Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα για τα οποία ήδη παρουσιάζεται ενδιαφέρον. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Ιωάννη Βάσση, Γενικό Διευθυντή της Ε.Π.Ε.Ι.Α που είναι ο ελεγκτικός φορέας των ασφαλιστικών εταιρειών " εξετάζονται περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους". 

Σύμφωνα με τον κ. Βάσση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια για να παραμείνουν βιώσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου