Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

«Χρεωκοπία στην ευρωζώνη δε θα υπάρξει»

«Κανένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ.

«Κρατική χρεοκοπία δεν θα υπάρξει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης, που φέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου για τις αλλαγές που προωθούνται στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε πως όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν καμία κρατική χρεοκοπία. 

Ο Αξελ Βέμπερ εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως και διακανονισμούς – χρηματοδοτήσεις που θα αποτρέπουν το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας.

Όταν ρωτήθηκε για την ελληνική κρίση τόνισε πως οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποσοβήσουν αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον και σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει «εξαίρεση» στο νέο πλαίσιο.

Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης, απονέμοντάς της τα εύσημα για την ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και την πολιτική λιτότητας. «Η Ελλάδα έπραξε το σωστό. Διαπιστώνεται σημαντική επιτυχία στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης αυτήν τη χρονιά», είπε και συμπλήρωσε πως η διεθνής πίεση θα βοηθήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου