Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τέσσερα μέτρα φέρνουν έσοδα 7 δις το 2011

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα οι φόροι που θα μειώσουν το έλλειμμα


Σύσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη μια το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου θα συζητήσουν τα νέα μέτρα και τα προσδοκώμενα έσοδα ο Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
 
Στις 4 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καθορίσει τα νέα μέτρα που θα αφορούν τέσσερις νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.
 
Αντικειμενικές αξίες, περαίωση, ημιυπαίθριοι-αυθαίρετα και αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, αναμένεται να μειώσουν το έλλειμμα γεμίζοντας τα ταμεία του κράτους με ένα ποσό που στις πιο ευοίωνες προβλέψεις θα αγγίξει τα 7 δις ευρώ.
 
Αντικειμενικές αξίες : Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα αναμένεται να φέρει εισρπάξεις 400 εκ. ευρώ
 
Περαίωση: Εδώ το ποσό δεν μπορεί να προβλεφθεί εαν δεν κατατεθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Οι οικονομολόγοι του Υπουργείου ευελπιστούν πως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό 3 -3,5 δις ευρώ
 
Ημιυπαίθριοι-αυθαίρετα: Και σε αυτή τη δέσμη μέτρων θα παίξει καθοριστικό ρόλο η διάθεση των ιδιοκτητών να δηλώσουν όλους τους ημιυπαίθριους αλλά και τις αυθαίρετες κατοικίες.
 
Στην πρώτη κατηγορία τα έσοδα που θα αρχίζουν να εισρρέουν στα ταμεία από τον Απρίλιο του 2011 υπολογίζεται ένα ποσό 800 εκ. ευρώ, ενώ στα αυθαίρετα το 2010 θα εισπραχθούν περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2013 το ποσό αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 13% : Το προσδοκώμενο ποσό αγγίζει το 1 δις ευρώ.
 
Σημαντική οικονομική ανάσα θα πάρει το Υπουργείο Οικονομικών και από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 600 εκ. ευρώ, αν και υπάρχει προβληματισμός για τον τελικό αριθμό των εταιρειών που παρουσίασαν σημαντικά κέρδη την φετινή δύσκολη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου