Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Έτοιμο το “Ναρκοτέστ” του πενταλέπτου

Οι γονείς θα μπορούν να ανιχνεύουν άμεσα αν τα παιδιά τους κάνουν χρήση κάνναβης ή κοκαΐνης


Νέο τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, το οποίο θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν αποτελεσματικά αν το παιδί τους κάνει χρήση κάνναβης ή κοκαΐνης μέσα σε μόλις πέντε λεπτά και με κόστος λιγότερο από δύο ευρώ, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε δύο χρόνια στην αγορά.
 
Ο υπερευαίσθητος αισθητήρας Vantix μπορεί αποδεδειγμένα να εντοπίζει ακόμη και μεταβολίτες, δηλαδή μικρά μόρια, ναρκωτικών ουσιών σε ένα δείγμα σάλιου.
 
Η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία Universal Sensors ελπίζει η δράση του τεστ να μην περιοριστεί στο σπίτι αλλά να χρησιμοποιηθεί και από τις αστυνομικές αρχές, όπως το αλκοτέστ, για τον εντοπισμό όσων οδηγούν υπό την επήρεια απαγορευμένων ουσιών.
 
Ο μικρός αισθητήρας Vantix λειτουργεί με ένα μικρό τσιπ μιας χρήσεως επενδυμένο σε έναν λεπτό πλαστικό κύλινδρο. Στην επιφάνεια του τσιπ υπάρχουν αντισώματα τα οποία αντιδρούν σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως π.χ. στο μόριο ΤΗC της κάνναβης.
 
Αν κάποιο από τα αντισώματα έρθει σε επαφή με την ουσία-«στόχο», παράγεται ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ανάβει ένα προειδοποιητικό λαμπάκι στη συσκευή. Μάλιστα το τσιπ μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανιχνεύει ένα μεγάλο φάσμα από χημικές ουσίες, από ναρκωτικά ως εκρηκτικά.
 
Παρ΄ όλο που η συσκευή αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό επίτευγμα, ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Κέβιν Οτον λέει ότι η χρήση της «θα μπορούσε να έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις».
 
«Το τεστ είναι αμφιλεγόμενο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτιαπό γονείς που ανησυχούν ότι τα παιδιά τους είναι χρήστες απαγορευμένων ουσιών. Στην Αμερική οι γονείς παίρνουν τρίχες ή δείγματα σάλιου από τα παιδιά τους και τα στέλνουν σε εργαστήρια για να τα ελέγξουν. Εμείς θέλουμε να τελειώσουμε γρήγορα με τις δοκιμές και να κυκλοφορήσουμε το προϊόν. Η χρήση του είναι τόσο εύκολη όσο ενός τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο, ενώ μπορούμε να παράγουμε 30 εκατομμύρια βιοαισθητήρες τον χρόνο, πράγμα που μας επιτρέπει να το πουλάμε σε πολύ χαμηλή τιμή» λέει.
 
Το Vantix θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και το έργο της αστυνομίας, καθώς ως τώρα για να ελεγχθεί κατά πόσο ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών χρησιμοποιούνται τεστ που εξετάζουν τη διαστολή της κόρης του ματιού, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.
 
Καθώς η εξέταση αίματος είναι χρονοβόρα και δεν συνηθίζεται στους αστυνομικούς ελέγχους, είναι αρκετοί εκείνοι που «ξεφεύγουν» από την εξέταση για ναρκωτικά μόλις κάνουν το προβλεπόμενο αλκοτέστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου