Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Γαλλία δε γνώριζε, η Γερμανία καθησυχάζει τους φόβους για τρομοκρατική επίθεση

Άγνωστα ήταν στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών τα σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. 

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν πηγές των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sky News, που νωρίτερα είχε αποκαλύψει πως απετράπη σχέδιο ταυτόχρονων τρομοκρατικών επιθέσεων σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο. 

Κυβερνητική πηγή, εξάλλου, δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων επιθέσεων και διευκρίνισε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία για τον κίνδυνο επιθέσεων δεν αφορούσαν τις πληροφορίες αυτές.

Ο συναγερμός που έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στο Παρίσι στηρίχθηκε σε τριών ειδών πληροφορίες. Οι δύο πρώτες προέρχονταν από την Αλγερία. Η μία αναφερόταν στο ενδεχόμενο της επίθεσης καμικάζι, η οποία δεν κρίθηκε τελικά πολύ αξιόπιστη, και η άλλη, η οποία είναι προφανώς πιο σοβαρή, δεν αποκαλύφθηκε.

Η τρίτη πληροφορία που προερχόταν από τις ΗΠΑ επιβεβαίωνε την επιστροφή στην Ευρώπη από την πακιστανο-αφγανική ζώνη Ευρωπαίων που θέλουν να κάνουν τζιχάντ (ιερό πόλεμο). Αυτοί είναι ύποπτοι ότι θα δράσουν στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έλαβαν στοιχεία για απειλές, όπως αυτές που μετέδωσε το Sky News.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία γνώριζε αλλά δήλωσε καθησυχαστική. Οι πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι γνωστές, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επικείμενη επίθεση στη Γερμανία, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει αμετάβλητο.

«Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέλυσαν και θα συνεχίσουν να αναλύουν τις πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους. Ωστόσο, οι σημερινές ενδείξεις δεν δικαιολογούν καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας της κατάστασης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου