Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κ.Καραμανλής: "Που είδατε το σκάνδαλο"

Το κατώφλι της Βουλής πέρασε η επιστολή Καραμανλή με την οποία εξηγεί τις θέσεις του στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική για το Βατοπέδι
Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παραλθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις. 

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 κυβέρνησης. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003. 

2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία μτων ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε είχε εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν. 

3. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθηκαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές. 

4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι οι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και ειναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων. 

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί. 

6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ' ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων. 

Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσεω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας.

Αντιδράσεις για το περιεχόμενο της επιστολής
Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για μνημείο ανακρίβειας και συγκάλυψης, ενώ κύκλοι του κ. Καραμανλή προκάλεσαν το ΠΑΣΟΚ να υποδείξει έστω κι ένα σημείο ανακρίβειας. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν πως "Επιβεβαιώνουν τα περί εμπάθειας – που αναφέρει ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή του – και διαψεύδουν τις προσδοκίες - που εκφράζει στο τέλος της επιστολής ο πρώην Πρωθυπουργός - ότι η Επιτροπή θα αναζητήσει την αλήθεια. Πόσο δίκιο είχε η Ν.Δ. που αποχώρησε από την Επιτροπή. Έχουν λάβει τις αποφάσεις, έχουν καταδικάσει πριν δικάσουν και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο".

Δεν θα εμφανιστούν στην Επιτροπή, Εφραίμ, Αρσένιος 

Να μην εμφανιστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, επέλεξαν ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. 

Όπως διευκρίνισαν οι δικηγόροι τους, «επειδή οι εντολείς μας είναι κατηγορούμενοι στην τακτική Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να προσέλθουν και να καταθέσουν ή να ερωτηθούν για οτιδήποτε».

Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου
 Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για σπίλωση του κ. Καραμανλή και παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο,σεβόμαστε τον κ. Καραμανλή ως πρώην πρωθυπουργό,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά και επανέλαβε ότι η ζημία του δημοσίου από τις χαριστικές ανταλλαγές προς τη Μ. Βατοπεδίου είναι αυτονόητη.

Σημείωσε δε ότι το θέμα είναι πόσο τον σέβονται αυτοί που τον εμπλέκουν σε τέτοιου είδους σενάρια και οι οποίοι είναι μέσα από τη ΝΔ και πόσο τον εκθέτουν όταν τον βάζουν να γράψει στην επιστολή του τώρα ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, όταν οι υπουργοί του κ. Κ. Καραμανλή έχουν πάρει το δρόμο της πολιτικής απομόνωσης, λόγω της συμμετοχής τους στο σκάνδαλο και όταν οι βουλευτές της ΝΔ και το 2008 και το 2010 αναφέρουν στα πορίσματά τους ότι υπήρχε ζημία του δημοσίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου