Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν θα τελεστεί η Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία

 Προκλητική χαρακτήρισαν την ενέργεια οι Τούρκοι
- Ουσιαστικά μας απαγόρευσαν την είσοδο λένε οι επικεφαλής της προσπάθειας 
- Τελείται συμβολικά λειτουργία αυτή την ώρα στους Κήπους του Εβρου

Μια διαδήλωση Τούρκων ακροδεξιών έξω απ' το μνημείο της Ορθοδοξίας στην Πόλη και μια επιστολή-προειδοποίηση των τουρκικών αρχών προς τον επικεφαλής του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, οδήγησαν τελικά στην απόφαση να ματαιωθεί η προσπάθεια να τελεστεί Θεία λειτουργία ανήμερα του εορτασμού Σοφίας, Ελπίδας, Πίστης και Αγάπης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο κ. Σπύρου σε δηλώσεις από την Αλεξανδρούπολη είπε ότι έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική. 

Ο κ. Σπύρου χαρακτήρισε το έγγραφο ως έμμεση απαγόρευση εισόδου. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της προσπάθειας απαντώντας σε ερώτημα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία, απάντησε
“Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσω για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα” σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 ο Πάπας είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί. 

Οι Τούρκοι πάντως από την πλευρά τους είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν άδεια για την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία, ενώ ο διευθυντής του Τοπ Καπί επέμεινε στην άποψη ότι ο Ναός-σύμβολο για τους ορθόδοξους είναι και πρέπει να παραμείνει μουσείο, συμπληρώνοντας ...  “κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου