Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Επιτρέπεται ξανά η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα

Με συνοπτικές διαδικασίες, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον έκανε δεκτή την έφεση της κυβέρνησης Ομπάμα. 

Το εφετείο της Ουάσινγκτον ανέστειλε την απαγόρευση της δημόσιας έρευνας για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για να υπάρξει χρόνος για να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση.
Έτσι, ανατράπηκε η απόφαση, από το τέλος Αυγούστου, που ζητούσε το «πάγωμα» των ερευνών. 

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος της κυβέρνησης Ομπάμα, το εφετείο διέταξε την αναστολή της απόφασης του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, εν αναμονή της τελικής απόφασης του δικαστηρίου.

«Στόχος αυτής της διοικητικής αναστολής είναι να δοθεί στο δικαστήριο επαρκής χρόνος για την ενδελεχή επανεξέταση της υπόθεσης, δεν αποτελεί όμως σε καμία περίπτωση απόφαση επί της ουσίας», αναφέρει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην απόφασή του.

Η δημόσια έρευνα για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επετράπη και πάλι στις αρχές του 2009 από τον Μπαράκ Ομπάμα μετά από οκτώ χρόνια απαγόρευσης από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Στις 23 Αυγούστου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερθ αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης των δημόσιων πόρων για την έρευνα αυτή, μετά από νομική διαδικασία που ενεργοποίησαν δύο ερευνητές που εργάζονταν πάνω σε μη εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και συντηρητικές χριστιανικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου