Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Παράνομα παρκαρισμένοι - Παράνομα απεργοί - Οι φορτηγατζήδες προκαλούν πάλι την κοινωνία

Στο 1,473 το πλαφόν για την αμόλυβδη - Δείτε όλες τις ζώνες
- "Δεν θα κάνετε πορεία στην Αθήνα με τα φορτηγά", τους διαμηνύει η ΕΛ.ΑΣ
- Υπ. Μεταφορών στο NewsIt: Στη φυλακή οι φορτηγατζήδες αν κάνουν κινητοποιήσεις
- Έρευνα Newsit: Τα ευτράπελα μετά την επιβολή του πλαφόν

Κούφια λόγια τα περι απειλών για φυλάκιση των ιδιοκτητών φορτηγών από το υπουργείο Μεταφορών. Από το πρωί οι ιδιοκτήτες προκαλούν με την στάση τους κλείνοντας ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας και παρκάροντας παράνομα τα φορτηγά τους μέσα στην μέση του δρόμου.


Κρατούν για ακόμα μια φορά σε ομηρία τους πολίτες με την ανοχή της κυβέρνησης, της τροχαίας αλλά και των εισαγγελέων. Που ακούστηκε, απεργία που έχει λήξει με επίταξη να επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τους ιδιοκτήτες να απειλούν κιόλας οτι θα πάνε την κατάσταση στα άκρα.

Τόσο η απεργία τους όσο και το κλείσιμο των δρόμων είναι δυο παράνομες πράξεις στις οποίες αν προχωρούσε οποιοσδήποτε άλλος πολίτης θα είχε αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου!

Στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους από το πρωί έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η ΕΛ.ΑΣ. τους διεμήνυσε οτι η προοπτική να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας με τα φορτηγά τους δεν υπάρχει!
"Θα πάμε μέχρι εκεί που δεν πάει. Θα φτάσουμε μέχρι εκεί που δεν έχει φανταστεί κανείς", δήλωσε στο Newsit, ο Γιώργος Πασπάτης, αντιπρόεδρος  του συνδέσμου νοτιοανατολικής Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών.
Ωστόσο, ο Γιώργος Τσάμος, Πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δήλωσε στο Newsit οτι δεν πρόκειται να παρεμποδίσουν την τροφοδοσία καυσίμων.

Εχουν παρατάξει τα οχήματά τους στη δεξιά λωρίδα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης και στην Αθηνών - Κορίνθου, στα διόδια Ελευσίνας και το Χαϊδάρι, αλλά και στην παραλιακή στο ύψος Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΩΡΑ 11.15 Λ. Καβάλας : Απίστευτο μποτιλιάρισμα ΦΩΤΟ NEWSITΩΡΑ 11.15 Λ. Καβάλας : Απίστευτο μποτιλιάρισμα ΦΩΤΟ NEWSIT

Εξαιτίας της κινητοποίησης στην Αθηνών - Λαμίας (Μεταμόρφωση) έχει επηρεαστεί η κυκλοφορία και στην Αττική Οδό, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές από τον κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας έως την έξοδο στην εθνική οδό.



Κομφούζιο όμως κατάφεραν να προκαλέσουν οι αστυνομικοί ! Δυο περιπολικά μπήκαν κάθετα και έκλεισαν τη λεωφόρο Καβάλας για να περάσει αντίθετα στο δρόμο μια κλούβα των ΜΑΤ που... βιαζόταν να πάει να πάρει θέση ενόψει των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών. Τελικά και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των οδηγών οι αστυνομικοί "ελευθέρωσαν" το δρόμο!

Στην Καλαμάτα, τα φορτηγά έχουν αποκλείσει τη Νομαρχία, στην Τρίπολη είναι παρατεταγμένα στα διόδια της Νεστάνης και στην Κόρινθο στον Ισθμό.


Ανακοινώθηκε το πλαφόν


Εν τω μεταξύ, το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα  αποφάσισε σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.
Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.
Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Αναλυτικά, η ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) για Αμόλυβδη, Super Αμόλυβδη, Super και Πετρέλαιο Κίνησης, σύμφωνα με την απόφαση, έχει καθοριστεί ως εξής:
1) Ζώνη Αττικής (πλην Αργοσαρωνικού) και Θεσσαλονίκης
Ζώνη                                         95     - 100  -   LRP  -  diesel

ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1,473 - 1,701 - 1,561 - 1,282
Α' Ζώνη                                  1,496 - 1,706 - 1,566 - 1,290
Β' Ζώνη                                  1,545 - 1,745 - 1,605 - 1,326
Γ' Ζώνη                                  1,561 - 1,764 - 1,624 - 1,322
2) Α΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς και περιοχές
Ν. Βοιωτίας Ν. Αρκαδίας Ν. Λάρισας Ν. Πέλλας
Ν. Φθιώτιδας Ν. Λακωνίας Ν. Καρδίτσας Ν. Ημαθίας
Ν. Φωκίδας Ν. Μεσσηνίας Ν. Τρικάλων Ν. Χαλκιδικής
Ν. Αιτ/νίας Ν. Ηλείας Ν. Πιερίας Ν. Κιλκίς
Ν. Ευρυτανίας Ν. Αχαΐας Ν. Γρεβενών Ν. Σερρών
Ν. Ευβοίας Ν. ?ρτας Ν. Κοζάνης Ν. Καβάλας
Ν. Κορίνθου Ν. Πρεβέζης Ν. Καστοριάς Ν. Δράμας
Ν. Αργολίδος Ν. Μαγνησίας Ν. Φλώρινας Αργοσαρωνικός
3) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τους νομούς:
Ν. Θεσπρωτίας Ν. Ηρακλείου Ν. Ροδόπης Ν. Λευκάδας
Ν. Ιωαννίνων Ν. Λασιθίου Ν. Έβρου Ν. Κεφαλονιάς
Ν. Χανίων Ν. Ξάνθης Ν. Κέρκυρας Ν. Ζακύνθου
Ν. Ρεθύμνης
4) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τις κατωτέρω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%
Ν. Δωδεκανήσου Ν. Λέσβου Ν. Χίου Ν. Σάμου
Ν. Κυκλάδων Βόρειες Σποράδες Λήμνος Θάσος
Σαμοθράκη Σκύρος

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρονική περίοδος επιβολής του μέτρου καθορίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης των καθ' ύλην αρμόδιων Υπουργών και για επτά ημέρες.
Η απόφαση  αποστέλλεται άμεσα στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες μεριμνούν για την τήρηση των ανωτέρω προσδιοριζόμενων τιμών, επιβάλλοντας σε περίπτωση θετικής απόκλισης τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Οι αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την άμεση δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής και να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία στους ενδιαφερόμενους.

Μάλλον αισιόδοξες είναι για τους καταναλωτές οι εικόνες που κατέγραψε το Νewsit στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, όπου προς το παρόν τουλάχιστον η φόρτωση καυσίμων γίνεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, κάτι που σημαίνει ότι τα πρατήρια θα εφοδιαστούν κανονικά.


Οι ουρές πάντως καλά κρατούν και σήμερα σε πολλά βενζινάδικα καθώς χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να φουλάρουν υπό το φόβο νέων μπλόκων.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να δείξει την αποφασιστικότητά της, απο τη μία 
στέλνει σαφές μήνυμα στους φορτηγατζήδες απειλώντας τους με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. 
Έτσι, με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, οικονομικών και περιβάλλοντος επιβλήθηκε ανώτατη τιμή πώλησης στα καύσιμα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου περιφερειακής ανάπτυξης, που επιβεβαιώνει τις 
πληροφορίες του NewsIt, στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν την Κυριακή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα και στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται οτι το πλαφόν ισχύει μόνο για την περιοχή της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης - ιδιοκτητών φορτηγών οδηγείται στα άκρα. 
Συνεργάτες του Δ. Ρέππα μιλώντας στο NewsItείπαν οτι οι ιδιοκτήτες φορτηγών βρίσκονται υπό το καθεστώς της επίταξης και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απεργία καθώς θα αντιμετωπίσουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπουν ακόμα και ποινές φυλάκισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου