Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται ρύθμιση εξπρές για 1 εκατ. ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις

Ισχυρά κίνητρα για επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Φορολογική αμνηστία έως το 2009. 5% έκπτωση για εφάπαξ καταβολή φόρου. Μεγάλα πρόστιμα σε όσους δεν προσέλθουν για ρύθμιση των οφειλών τους


Ρύθμιση-εξπρές, με την οποία κλείνουν οριστικά 1.000.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας καθώς και οι υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα δικαστήρια, ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Έθνος”, το σχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο και προβλέπει ισχυρά κίνητρα για τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα υπαχθούν σε αυτή, όπως η οριστική καταστροφή των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων.
 
Οσοι όμως γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση και δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες με το παρελθόν, η Εφορία και το ΣΔΟΕ καραδοκούν. Θα βρεθούν αμέσως αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο, που σημαίνει φορολογικό «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και στοιχείων και επιβολή τσουχτερών προστίμων, πρόσθετων φόρων και μεγάλες προσαυξήσεις.
 
«Οσοι έχουν φορολογικές ατασθαλίες και επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο, καλύτερα να παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της επιχείρησής τους στην Εφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Με την αυτόματη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπαχθεί σ’ αυτή το 60% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις. Για να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων.
 
Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν:
 
- Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις.
- Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
- Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον 6-12 μήνες ακόμη, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.
- Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης προβλέπει ακόμη τα εξής:
 
- Η περαίωση αφορά τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009.
- Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
- Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνεται αυτόματα με απλό μαθηματικό τύπο. Στην ουσία πρόκειται για συνοπτικό φορολογικό έλεγχο όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
- Τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων, την έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία τα οποία θα χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της ΓΓΠΣ για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων που θα αναλογούν για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
- Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πρόσθετων φόρων είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε δόσεις.
- Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη περαιώσει τις χρήσεις 2000-2006 και όσοι ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
- Οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση θα καταγραφούν από τις εφορίες και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου