Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλα κενά στο νόμο για την προεκλογική περίοδο στο διαδίκτυο

Στις 9 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος 3870, ο οποίος θεσπίζει το τι επιτρέπετε και τι όχι στις εκλογές που έρχονται.

Με βάση το νόμο αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 6, οι εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των αντιπεριφερειαρχών, καθώς και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων,
σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες, υπό οποιαδήποτε μορφή κατά τη διάρκεια του διμήνου της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται, ως εξής:

• Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο (2) φορές.
• Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία (1)φορά.


• Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία (1) εμφάνιση. Είναι η πρώτη φορά που σε εκλογικό νόμο συμπεριλαμβάνετε και το διαδίκτυο.
Ο παραπάνω νόμος (3870) είναι τελείως ασαφής και κανείς δεν γνωρίζει να τον ερμηνεύσει με ασφάλεια, έτσι από σήμερα οτιδήποτε υπάρχει στο γενικότερο διαδίκτυο και αφορά υποψηφίους μπορεί να θεωρηθεί εμφάνιση ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσει το αρμόδιο δικαστήριο. Με πάνω από μία εμφάνιση των υποψηφίων οι ιδιοκτήτες διαδικτυακών σελίδων και υποψήφιοι αμέσως διαπράττουν ποινικό αδίκημα και με μια καταγγελία βρίσκονται κατηγορούμενοι.


Έτσι πχ. αν στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν δύο ξεχωριστά θέματα με τον ίδιο υποψήφιο ή δύο αναφορές στο όνομά του, είναι πιθανόν με τον νέο νόμο, ο οποίος για εμάς στερεί σοβαρότητας και κατάρτισης, ο ιδιοκτήτης να κατηγορηθεί και να πληρώσει πάνω από 50.000 ευρώ πρόστιμο.
Ο νόμος δεν λέει όμως για τα επίσημα δελτία τύπου αλλά και τις αναφορές του ονόματος του κάθε υποψηφίου για άλλο θέμα τις προεκλογικής περιόδου…όπως π.χ η αναφορά σε ένα έργο
Σε κάθε περίπτωση ο νόμος έχει πολλά κενά όσο αναφορά το διαδίκτυο και θα πρέπει να επανεξεταστεί….
http://www.report24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου