Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Με τρεις γίγαντες ο νέος τραπεζικός χάρτης!


Στην απόφαση να προχωρήσει σε διαγωνισμό στις αρχές του 2011 για την ταυτόχρονη πώληση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καταλήγει η κυβέρνηση, 
σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S10”, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της Εθνικής με νέα κεφάλαια και η παρασκηνιακή σύγκλιση της Alpha με την Eurobank αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν την εικόνα του τραπεζικού χάρτη της χώρας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις της κρίσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο σχεδιασμός οικονομικού επιτελείου, Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζιτών για την «επόμενη μέρα» του τραπεζικού συστήματος, προβλέπει τη δημιουργία τριών ισχυρών πυλώνων: η Εθνική, πιθανότατα ενισχυμένη και με τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Alpha και Eurobank και η «νέα» Τράπεζα Πειραιώς, που θα απορροφήσει την ΑΤΕ και το Τ.Τ. σχεδιάζεται να αποτελέσουν τα τρία βασικά σημεία αναφοράς στο τραπεζικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πάνω από 80% της συνολικής αγοράς!
Ο σχεδιασμός, που γίνεται και σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, αλλά και με τους ισχυρούς οίκους του Λονδίνου, περιλαμβάνει ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, με κεφάλαια που θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τη διεθνή αγορά. Χωρίς αυτή την κεφαλαιακή ενίσχυση, που είναι σαφές ότι τελεί υπό την αίρεση των διαθέσεων των διεθνών αγορών έναντι της Ελλάδας, είναι σαφές ότι κάθε στρατηγική κίνηση αναδιάρθρωσης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σημαντική «ένεση» κεφαλαίων, όχι μόνο για να αντεπεξέλθουν στις ζημιές της συγκυρίας χωρίς την «επώδυνη» προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχουν λάβει (περί τα 4 δις. ευρώ), ώστε να σταματήσει το «μπλοκάρισμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων από την Κομισιόν.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν συνολικά σε άντληση τουλάχιστον 6 δις. ευρώ, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ανατροπές από διεθνείς αναταράξεις. Ειδικότερα, ο συνολικός σχεδιασμός για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προβλέπει τα εξής:
Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, με το σχέδιο τριπλής άντλησης κεφαλαίων, συνολικού ύψους 2,8 δις. ευρώ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου –θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 631 εκατ. ευρώ, έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων για 1,184 δις. ευρώ και θα αντλήσει σχεδόν 1 δις. ευρώ από διάθεση μετοχών της Finansbank, περιορίζοντας τη συμμετοχή της στο 75%. Η Εθνική θα γίνει, έτσι, η πρώτη τράπεζα που θα επιστρέψει στο Δημόσιο κεφαλαιακές ενισχύσεις (350 εκατ. ευρώ) και θα έχει «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε εξαγορές πρώτη. Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι δεν θα ασκήσει το «δικαίωμα» αυτό, παρά μόνο στην περίπτωση που χρειασθεί να διασωθεί κάποια «αδύναμη» τράπεζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η «επεκτατική» κίνηση που θα γίνει από την Εθνική θα είναι η ενσωμάτωση των εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μπει «φρέσκο χρήμα» στα κρατικά ταμεία και να σταματήσει η διερεύνηση από την Κομισιόν της καταγγελίας ελληνικής τράπεζας για αθέμιτο ανταγωνισμό από το ΤΠΔ.
Απέναντι στην ενισχυμένη Εθνική Τράπεζα, η Alpha με την Eurobank ετοιμάζονται να συγκροτήσουν ένα ισχυρό ιδιωτικό όμιλο. Το μόνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι πώς ακριβώς θα αντλήσουν οι δύο τράπεζες νέα κεφάλαια για να επιστρέψουν στο Δημόσιο 2 δις. ευρώ κρατικών ενισχύσεων κεφαλαίου, αλλά και γι να θωρακίσουν για το μέλλον την κεφαλαιακή τους βάση. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκούς ομίλους (φέρονται να έχουν προσεγγισθεί η Unicredito, η HSBC και η BNP Paribas προς αυτή την κατεύθυνση), χωρίς να αποκλείεται και η άντληση κεφαλαίων από την αγορά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.
Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται στις αρχές του 2011 να διεκδικήσει την ΑΤΕ και το Τ.Τ. , καθώς οριστικοποιείται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για την ταυτόχρονη πώληση των δύο τραπεζών. Η λύση της πώλησης αναμένεται ότι θα προκρίνεται από τους συμβούλους του Δημοσίου ως η καλύτερη για μια σημαντική δημοσιονομική «ανάσα», ενώ σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός έδωσε τη «χαριστική βολή» στην πτέρυγα του κόμματος που υποστήριζε τη σύσταση ισχυρού δημόσιου πυλώνα. Η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη, βασικής εισηγήτριας αυτής της ιδέας, από το οικονομικό επιτελείο και η πολιτική αναβάθμιση του Γ. Παπακωνσταντίνου (με πρόσθετες αρμοδιότητες και υφυπουργό) εκτιμάται ότι σηματοδοτούν την απόφαση του Πρωθυπουργού να πάρει οριστικό… διαζύγιο από το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
Αν αυτό το στρατηγικό σχέδιο κυβέρνησης-τραπεζιτών προωθηθεί χωρίς παρεκκλίσεις, εκτιμάται ότι οι τραπεζίτες θα έχουν πετύχει να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς να γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια για τους ίδιους: να χάσουν, δηλαδή, την αυτονομία τους οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υπό την πίεση της κρίσης, είτε με μια έμμεση αποκρατικοποίηση (λόγω προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), είτε με την αναζήτηση εταίρων από το εξωτερικό σε τέτοιες συνθήκες, που θα οδηγούσαν σε ετεροβαρείς συμφωνίες, υπέρ των ξένων στρατηγικών επενδυτών (αυτό που έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται στους τραπεζικούς κύκλους ως «αφελληνισμός»).
Στον ορίζοντα εφαρμογής του μνημονίου, αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για το Δημόσιο, αφού θα μείνουν στα αζήτητα τα περισσότερα από τα 10 δις. ευρώ που έχουν «μπει στην άκρη» από το διεθνές «πακέτο» των 110 δις. ευρώ, για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα δισεκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων και δεν θα χρειασθεί να τοποθετήσει κεφάλαια για ενίσχυση της ΑΤΕ, ενώ η σταθεροποίηση των τραπεζών θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την επιστροφή του στην αγορά για δανεισμό από το 2011, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.
Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι σαφές ότι η απόλυτη κυριαρχία τριών τραπεζών στην αγορά θα δημιουργήσει ένα πανίσχυρο τριαδικό καρτέλ, που χωρίς αυστηρό έλεγχο από την Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να διογκώσει επικίνδυνα την κερδοφορία του και την πολιτική του επιρροή, εις βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας. Σε μια χώρα, που… τραπεζοκρατείται από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αυτή η εξέλιξη θα είναι μάλλον ανησυχητική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου