Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Το πιο ακριβό βιβλίο του κόσμου σε δημοπρασία

Η αξία του υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Ένα σπάνιο αντίτυπο του το πιο ακριβού βιβλίου του κόσμου, έργο του γαλλο-αμερικανού ορνιθολόγου Τζον Τζέιμς Οντιμπόν, που χρονολογείται στον 19ο αιώνα, θα βγει σε δημοπρασία στις 7 Δεκεμβρίου, σε τιμή που υπολογίζεται σε 6 εκατομμύρια στερλίνες (7 εκατ. ευρώ).

«Τα πουλιά της Αμερικής» θα πουληθεί σε δημοπρασία μαζί με άλλα σπάνια βιβλία, όπως ένα αντίτυπο του «First Folio» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ, την πρώτη συλλογή θεατρικών έργων του Βρετανού δραματουργού. Το σύνολο της συλλογής εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια στερλίνες (12 εκατομμύρια ευρώ), γνωστοποίησε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Μόνο 100 αντίτυπα του βιβλίου «Τα πουλιά της Αμερικής» εξακολουθούν να υπάρχουν. Πριν από δέκα χρόνια, ένα από αυτά είχε πωληθεί στην τιμή των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (7.000.000 ευρώ).

Το βιβλίο έχει εντυπωσιακό μέγεθος (περίπου 90 εκατοστά επί 60 εκατοστά) και περιλαμβάνει σχέδια πουλιών, όπως φλαμίνγκο και κύκνων. Ο συγγραφέας του, Ζαν Ζακ Οντιμπόν που έγινε γνωστός με το αγγλικό του όνομα Τζον Τζειμς Οντιμπόν, ήταν ορνιθολόγος και φυσιοδίφης, γεννήθηκε στην Αϊτή το 1785, τότε γαλλική αποικία, από Γάλλους γονείς και στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου