Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδια για συλλογή ηλεκτρισμού από τον αέρα

Στο προσκήνιο έρχεται μια επίμαχη τεχνολογία που φιλοδοξεί να "συλλέξει" δωρεάν ηλεκτρισμό από τον αέρα, ιδίως όταν υπάρχει υγρασία...

δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και προκαλώντας αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι το όλο σχέδιο -με την ονομασία "υγροηλεκτρισμός"  είναι τεχνολογικά ανέφικτο ή μικρής πρακτικής χρησιμότητας.

Ο ερευνητής δρ Φερνάντο Γκαλεμπέκ, από το Ινστιτούτο Χημείας του πανεπιστημίου του Καμπίνας, του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία, παρουσίασε στο τελευταίο συνέδριο και στο περιοδικό "Langmuir" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, μια νέα μέθοδο με βάση την οποία μικρά ηλεκτρικά φορτία είναι δυνατό να συλλεχθούν απευθείας από τον υγρό αέρα, παράγοντας ηλεκτρισμό. Όπως δηλαδή το «φως» συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ των φωτοβολταϊκών και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε ο ηλεκτρισμός να συλλέγεται από ανάλογα πάνελ απευθείας από τον υγρό αέρα.

Ο Βραζιλιάνος επιστήμoνας ανέφερε ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί ένα ελάχιστα γνωστό ατμοσφαιρικό φαινόμενο και ισχυρίστηκε ότι οι δοκιμές που έχει κάνει, δείχνουν πώς διάφορα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συλλέξουν αυτόν τον "αέρινο ηλεκτρισμό", ιδίως σε περιοχές με υγρό κλίμα. 

Ο Γκαλεμπέκ εκτιμά ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν ειδικά "υγροηλεκτρικά πάνελ", όπως τα φωτοβολταϊκά, που θα "συλλέγουν" τον ηλεκτρισμό από την ατμόσφαιρα. Όμως άλλοι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τόσο για το ίδιο το φαινόμενο όσο και για την αποδοτικότητά του σε παραγόμενα ηλεκτρικά φορτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου