Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: «Δε θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους»

Για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης. 

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους Έλληνες όσο και για την Ευρωζώνη εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

«Αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αυτή. Το κόστος της αναδιάρθρωσης είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα - για τους πολίτες της και την πρόσβασή της στις αγορές - όσο και για την Ευρωζώνη. Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, γιατί θα επένδυε κανείς σε άλλες περιφερειακές οικονομίες; Θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. 

Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στη διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι «κανείς δεν θα ωφελείτο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας». Ένας επενδυτής, αναφέρει η εφημερίδα, είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία εποχή που η διεθνής κοινότητα ενώθηκε τόσο πολύ πίσω από μία χώρα για να προσπαθήσει να τη βοηθήσει να νικήσει τους επενδυτές. Ήταν πολύ πειστικό». Υπήρχαν, όμως και απόψεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να πείσει τις αγορές ότι δεν θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit κ. Marco Annunziata, είπε: «Πολλοί επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και πολλοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναδιάρθρωση του χρέους». Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές, αλλά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τελικά θα επιτευχθεί. «Το πιο δύσκολο θέμα για την Ελλάδα, είναι η αξιοπιστία, αλλά θα την πετύχουμε. Κάναμε μία δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, μειώσαμε τους μισθούς και τις αποδοχές στο δημόσιο κατά 15%», είπε. 

«Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50%, γεγονός που έδειξε πόσο 'λίπος' υπήρχε. Είμαστε πίσω στο στόχο για τα έσοδα, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης θα το ανακτήσουμε πριν από το τέλος του έτους», σημείωσε. Στο ερώτημα τι θα γίνει την περίοδο μετά το 2013, όταν ολοκληρώνεται το πακέτο 110 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι η απάντηση είναι πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ανάπτυξη. «Η ανάπτυξη είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αντιμετωπιστεί, καθώς θα αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας». 

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε χθες στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, όσον αφορά την ύφεση στην ελληνική οικονομία, ότι «είναι απίθανο να αποσυρθούν 12 δισ. ευρώ από την οικονομία (σ.σ.: όσο είναι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος), μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, χωρίς αρνητική επίπτωση στην οικονομία». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό του στόχου των 12 δισ. ευρώ, που είναι περισσότερο σε σχέση με το σχεδιασμό. Αναφερόμενος στο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, ο Υπουργός είπε ότι δεν αντισταθμίζει πλήρως τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. «Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μια διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα κατάσταση», είπε. 

Οι αποφάσεις για τη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ ήταν δυσάρεστες, αλλά «η εναλλακτική λύση θα ήταν η καταστροφή», καθώς δεν θα υπήρχε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η χώρα θα χρεοκοπούσε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο πιο πολυάσχολος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης τους τελευταίους εννιά μήνες, τόσο που σταμάτησε να σκεφτεί όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του. «Είχα πολλές δύσκολες στιγμές το τελευταίο 9μηνο», είπε, προσθέτοντας ότι "ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίστηκε ενάντια στο χρόνο για να είναι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έτοιμο εγκαίρως και να μπορέσει έτσι η χώρα να εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της». Και η λύση, είπε, ήρθε στην ώρα της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου