Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Πέθανε ο Βασιλιάς των θαλασσινών

Ο άνθρωπος που έχει στο ενεργητικό του μυριάδες επιτεύγματα δεν υπάρχει πια. Ο Έλληνας που άλλαξε τη βιομηχανία
της αλιείας της Αυστραλίας έφυγε για πάντα».

 Με αυτά τα λόγια ο αυστραλιανός Τύπος περιγράφει την απώλεια του Θεόδωρου Καΐλη που έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω του μια αυτοκρατορία και ένα... θρύλο.

  Ο καταγόμενος από το Καστελλόριζο, Θεόδωρος Καΐλης, ήταν ο «βασιλιάς» της αλιείας στην Αυστραλία για περισσότερα από 50 χρόνια.

 Πολιτικοί και επιχειρηματίες έπλεξαν το εγκώμιό του και τον χαρακτήρισαν δημιουργό της «βιομηχανίας αλιείας» που σήμερα αποφέρει στην αυστραλιανή οικονομία περισσότερα από ένα δισ. δολάρια.

    Με έδρα τη Δυτική Αυστραλία, όπως επισημαίνει ο αυστραλιανός Τύπος, ο Θεόδωρος Καΐλης έφερε πολλές καινοτομίες στην αλιεία αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα.

    Δημιούργησε την εταιρία Kailis and France Group που εξελίχθηκε σε αυτοκρατορία με μεγάλο αλιευτικό στόλο και ειδικεύθηκε στην αλιεία, στην επεξεργασία θαλλασινών τροφίμων και στις εξαγωγές.

    Απλώθηκε μάλιστα σε πολλές χώρες όλων των ηπείρων.

    «Ξεκίνησε ένας απλός ψαράς και κατέκτησε τον κόσμο», έγραψε η εφημερίδα Western Australia.

    Η εταιρία του διαθέτει μεγάλες φάρμες με καλλιέργειες αστακών και γαρίδων ενώ ο στόλος του ψαρεύει και στην Ανταρκτική.

    Ο Καΐλης ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε αλιευτικά σκάφη για να μπορούν να ψαρεύουν αστακούς σε βαθιά νερά.

    Η οικογένειά του είναι από τις πλουσιότερες της Αυστραλίας και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, πάντα πολύ κοντά στην Ομογένεια και στο αγαπημένο του Καστελλόριζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου