Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιεργήστε μανιτάρια στο σπίτι σας!

Μία εύκολη, γρήγορη και φθηνή λύση...

παρουσιάζουν "Τα Νέα", με τη βοήθεια του αυτοδίδακτου καλλιεργητή Δημήτρη Τσακίρη. Ο ίδιος καταφέρνει για 10 μήνες το χρόνο - αφού τους δύο του καλοκαιριού δε βοηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες - να φτιάχνει στην κουζίνα του σχεδόν 10 κιλά μανιτάρια μηνιαίως. Δηλαδή, 100 κιλά το χρόνο! Διαβάστε πως...

1. Για να φτιάξετε τη βάση, τοποθετήστε 500 γραμμάρια άχυρου μέσα σε μια κατσαρόλα. Γεμίστε με 5 λίτρα νερό κι αφήστε το άχυρο να μουλιάσει για μία ώρα. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσει.

2. Γεμίστε μια πλαστική σακούλα σε στρώσεις: Μία ποσότητα άχυρου, από πάνω λίγο σπόρο - μυκήλιο και επαναλάβετε... Στο τέλος συμπιέστε με δύναμη και κλείστε τη σακούλα.

3. Τοποθετήστε τη σακούλα σε σκοτεινό χώρο π.χ. σε ένα ντουλάπι, σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ημέρες. Ελέγχετε κάθε 2-3 μέρες την ανάπτυξη των σπόρων.

Τα μανιτάρια θα ξεφυτρώσουν σε περίπου 30 ημέρες από τη σπορά. Ανάλογα με το μέγεθός τους θα μπορούν να καταναλωθούν 4-7 ημέρες αργότερα. Νέα, θα βγουν εως και 3 φορές, ανά 15μερο.

Το μυκήλιο- το σπόρο- μπορείτε να αγοράσετε από τα καταστήματα σε φακελάκια, με μόλις 0,50 ευρώ ανά κιλό μανιταριού. 

Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν... Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σερφάρετε και... σύντομα θα μπορείτε να απολαμβάνετε τους καρπούς της προσπάθειάς σας.

1 σχόλιο: