Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Φεστιβάλ Βενετίας: Η Κόπολα κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι

Η Aμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα, 39 ετών, τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία της "Somewhere" κατά την τελετή λήξης του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Mostra, ο αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο -στενός φίλος της Σοφίας Κόπολα, της οποίας υπήρξε και σύντροφος- εκθείασε τις "καλλιτεχνικές αξίες" της ταινίας που "μας μάγεψε από την πρώτη σκηνή: κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία", όπως είπε.
Επιπλέον, ένα ειδικό Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε στον Αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80, "για το σύνολο της καριέρας του".

Ο Μόντε Χέλμαν που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του εδώ και τριάντα χρόνια, "Road To Nowhere", ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Ταραντίνο κάνοντας την παραγωγή της πρώτης του ταινίας, "Reservoir Dog".

Το Ασημένιο Λιοντάρι της Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία "La Balada triste de trompeta" του ισπανού Αλεξ ντε λα Ινγλέσια, 45 ετών, μια αλλόκοτη κωμωδία με φόντο τον "Φρανκισμό". 

Ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία "Essential Killing" του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφκσι. Ο πρωταγωνιστής, ο αμερικανός Βινσεντ Γκάλο τιμήθηκε επίσης με το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία για το ρόλο του ενός αφγανού φυγά που καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη: σχεδόν πανταχού παρών για 83 λεπτά στην οθόνη, δεν βγάζει ούτε μια λέξη από το στόμα του. 

Το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία έλαβε η νεαρή γαλλίδα ηθοποιός Αριαν Αμπεντ, για τον ρόλο της Μαρίνας στο "Attenberg", δεύτερη ταινία της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου