Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Airbus vs Boeing σημειώσατε...1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θριαμβολογεί για την καταδίκη των μαζικών επιχορηγήσεων της "Μπόινγκ" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι σημείωσε σημαντική νίκη κατά των αμερικανικών επιχορηγήσεων προς την Boeiing κάτι που ευελπιστεί ότι θα θέσει τις βάσεις για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να βοηθούν της Airbus να κατασκευάζει νέα αεροσκάφη.
 
"Αυτή ήταν μία πολύ λεπτομερής ανάλυση, η οποία, ουσιαστικά, ενισχύει τη θέση μας σε αυτή τη διαμάχη. Ελπίζω ότι όλοι θα πειστούν πως ο σωστός τρόπος για να βρεθεί λύση είναι μέσω διαπραγμάτευσης", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή και μετά την έκδοση της εμπιστευτικής έκθεσης επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
 
Η Μπόινγκ ανακοίνωσε ότι αν ισχύουν τα περί της απόφασης, "τότε η απόφαση ισοδυναμεί με μία μαζική απόρριψη της υπόθεσης της ΕΕ και επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αιρμπάς είναι η μοναδική, μεγαλύτερη και πλέον σκανδαλώδης παράνομη επιχορήγηση στην αεροδιαστημική βιομηχανία".
 
Η απόφαση ακολουθεί την καταδίκη από τον ΠΟΕ τον Ιούνιο των παράνομων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων της αντιπάλου της Μπόινγκ, της Αιρμπάς, κυρίως υπό τη μορφή δανείων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική διαμάχη που αντιμετωπίζει ο ΠΟΕ.
 
Δύο αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση παραδέχτηκαν ότι η επιτροπή διαπίστωσε πως η Μπόινγκ είχε ευνοηθεί από ομοσπονδιακές και άλλες επιχορηγήσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ότι υποστηρίζουν οι ευρωπαίοι αντίπαλοί της.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΠΟΕ διαπίστωσε επιχορηγήσεις ύψους περίπου πέντε δις δολαρίων.
 
Η έκθεση γνωστοποιήθηκε μόνο σε αμερικανούς αξιωματούχους και σε αξιωματούχους της ΕΕ και δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα μέσα του 2011 κατά πάσα πιθανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου