Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμο ραντεβού της τρόικας για τους εργαζομένους - Ζητούν να αλλάξουν τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις

Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να τηρήσουν "σκληρή στάση", είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων


Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν αύριο και την Τετάρτη οι ελεγκτές της τρόικα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, οι επιθεωρητές της τρόικας, είχαν ζητήσει την εξοικονόμηση 1,5 με 2 δισ. ευρώ στο χώρο της Υγείας και τα Ασφαλιστικά. 

Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό βρίσκονται "εντός προγράμματος" και το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των Ταμείων που αφορούν την Υγεία µπορεί να υπάρξει εξοικονόµηση μεγαλύτερη από 1,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να τηρήσουν "σκληρή στάση", είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και ειδικότερα η σχέση των επιχειρησιακών συμβάσεων των εργαζομένων με τις κλαδικές και την ΕΣΣΕ. Το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μεγάλο "αγκάθι" είναι η δυνατότητα υπογραφής Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν, και προς την τρόικα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Κατσέλη δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία. Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε "συνεχή διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την τρόικα ώστε να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, να προστατευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά να δοθεί ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις". 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να αντιδράσουν ιδιαίτερα στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (N 1876/90) που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Σε σημερινή ανακοίνωση της εξάλλου η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προειδοποιεί, πως ενδεχόμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κατ' εντολή της τρόικας "θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου". Οι επιθεωρητές από την πλευρά τους πιέζουν για αυστηρή και χωρίς "εκπτώσεις" εφαρμογή των όρων του μνημονίου και τα περιθώρια ελιγμών της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιορίζονται.

Τα αποτελέσματα των δύσκολων αυτών ισορροπιών θα αποτυπωθούν στο νέο εργασιακό νόμο ο οποίος θα παρουσιαστεί ως τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Εκεί, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της κ. Λούκας Κατσέλη στο ραδιόφωνο του Sky, προβλέπονται ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε "στη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και σε συλλογικές συμβάσεις με ευελιξία προς τον εργοδότη χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα" και αποσκοπούν στο "να διασφαλίζονται και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους μία μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να κάνουμε την αγορά εργασίας μια εργασιακή ζούγκλα".

Το νομοσχέδιο για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα περιλαμβάνει και το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ενώ ως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, και νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή ένα μέρος του οποίου θα αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. 

1 σχόλιο: