Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Άρχισαν τα προβλήματα σε Κρήτη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη

 Εφορευτικοί επίτροποι δεν πάνε στα εκλογικά κέντρα
- Αντιδρούν για την περικοπή του εκλογικού επιδόματος οι δικαστικοί αντιπρόσωποι
- Προβλήμα σε Ηράκλειο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Πύργο
- Το υπουργείο εσωτερικών ακόμη....απουσιάζει!


Η μεγάλη αποχή που παρατηρείτε σε αρκετά εκλογικά κέντρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Ρόδο και την Θεσσαλονίκη είναι τα πρώτα προβλήματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας.
 
Φαίνεται πως οι εφορευτικοί επίτροποι δείχνουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο την αποχή από τις εκλογές.

Αποχή όμως παρατηρείτε και σε δικαστικούς αντιπροσώπους που διαμαρτύρονται για την μείσωση του εκλογικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Μάλιστα στο Πύργο, σε 5 εκλογικά τμήματα δεν έχει πάει κανείς εφορευτικό επίτροπος και είναι μόνοι τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Τι σημαίνει όμως αυτή η αποχή; Ήδη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές σε αυτές τις περιοχές πράγμα που σημαίνει πως ίσως καθυστερήσει και το κλείσιμο των καλπών αλλά και τα αποτελέσματα.
 
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι περιμένουν πλέον οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά ακόμη απάντηση δεν έχουν πάρει ενώ αρκετοί πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν και δεν μπόρεσαν όπως είπαν δεν πρόκειται να ξαναπάνε.

Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο σε κάποια εκλογικά κέντρα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παίρνουν τον πρώτο που πάει να ψηφίσει και τον κάνουν εφορευτικό επίτροπο εφόσον φυσικά και ο ίδιος το επιθυμεί.

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπάρχουν αρκετά εκλογικά τμήματα που λειτουργούν με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τον γραμματέα και μόνο ένα μέλος Εφορευτικής Επιτροπής.

 Όπως προβλέπεται στον εκλογικό νόμο στις περιπτώσεις αυτές, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί είτε να αναθέσει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να αναζητήσουν τους διορισμένους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν και να τους μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, είτε με το κλείσιμο της κάλπης να υποβάλει αναφορά για να κινηθούν διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος τους.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κρήτη υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και τους ζητήθηκε να παραμείνουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Με το άνοιγμα της κάλπης, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικαταστάσεων δικαστικών αντιπροσώπων. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη περίπτωση αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη όπου έγινε ένσταση στη δικηγόρο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή, και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον δικηγόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου