Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Λουκέτο στην "Απογευματινή", σε πτώχευση η εταιρία

Μετά από 58 χρόνια συνεχούς έκδοσης, κλείνει η εφημερίδα "Απογευματινή", η οποία ήταν ζημιογόνος την τελευταία 20ετία και αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, λόγω συνεχούς κάμψης της κυκλοφορίας της και των διαφημιστικών εσόδων.






Η εκδότρια εταιρία οδηγείται σε πτώχευση, αφήνοντας απλήρωτες μεγάλες υποχρεώσεις προς τη "Ναυτεμπορική", όπου τυπωνόταν η εφημερίδα. Με την εκκαθάριση της πτωχευμένης εταιρίας, ο τίτλος θα εκποιηθεί και η ιστορική εφημερίδα ενδέχεται να επανεκδοθεί σε ένα-δύο χρόνια από νέο ιδιοκτήτη.
Αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η εταιρία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και περίπου 180 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της κινδυνεύουν τώρα να χάσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Μεγάλη ζημία θα υποστεί και η "Ναυτεμπορική", στην οποία η Απογευματινή αφήνει "φέσι" περίπου 2 εκ. ευρώ.
Πριν από λίγες μέρες η εταιρία είχε ζητήσει να υπαχθεί στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και να επιδιώξει αναδιάρθρωση χρεών. Τελικά οι ιδιοκτήτες της άλλαξαν γνώμη και προτίμησαν την πτώχευση, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης και πώλησης της εφημερίδας.
Η Απογευματινή ανήκε στην οικογένεια του Κ. Σαραντόπουπουλου, παλιού ιδιοκτήτη της εισηγμένης κατασκευαστικής "ΚΙΣ-Σαραντόπουλος", η οποία συγχωνεύθηκε με την"Παντεχνική" και εν συνεχεία απορροφήθηκε από την νυν Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα.
Ο Κ. Σαραντόπουλος κατείχε από τη δεκαετία του '80 το 49% της Απογευματινής. Απέκτησε τον έλεγχο μετά από πολυετείς προσπάθειες και μεγάλες δαπάνες. Εν συνεχείααναγκάσθηκε να χρηματοδοτεί συνεχώς την εφημερίδα, που εμφάνιζε συνεχώς ζημίες και είχε φθίνουσα κυκλοφορία.
Το 1999 είχε συμφωνήσει να πουλήσει το 50% στην "Καθημερινή" έναντι 500 εκ. δρχ, αλλά το deal ακυρώθηκε λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του.
Τα τελευταία χρόνια τα οι ζημίες και τα χρέη αυξάνονταν, ενώ τέσσερις προσπάθειες αναστήλωσης της εφημερίδας - με ισάριθμες αλλαγές διευθυντών και περικοπές προσωπικού - δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Μετά την πτώχευση η εταιρία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και ο τίτλος της εφημερίδας θα εκποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου