Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα: Απειλεί με τις επόμενες δόσεις αν δεν γίνουν απολύσεις στο ΔημόσιοΔραματικές διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τρόικας που απειλεί με τις επόμενες δόσεις του δανείου
- Η τρόικα ζητάει απολύσεις αφού ξεφύγαμε από τους στόχους παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις
- Αιφνιδιαστική αναβολή για την Τρίτη της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνέντευξης τύπου της Τρόικας

Διαστάσεις θρίλερ παίρνουν οι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ενδεικτικό είναι οτι στις 21.30, μόλις ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ιρλανδία, οι διαπραγματευτές επέστρεψαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Οι δραματικές πιέσεις της τρόικας σχετίζονται με την καυτή πατάτα των ΔΕΚΟ όπου οι δανειστές μας απαιτούν απολύσεις.
Όσο και εαν ακούγεται παράδοξο οι απαιτήσεις της τρόικας βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να ξεκινήσει εκείνη το θέμα των απολύσεων αφού έτσι γίνονται μονόδρομος και πλεον απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Με δεδομένο ότι οι στόχοι του μνημονίου ξέφυγαν, και ας διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου οι αρμόδιοι υπουργοί,το θέμα των απολύσεων μπήκε επιτακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελιχθεί μέσω μετατάξεων όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ανένδοτοι :'' Τις μετατάξεις τις θεωρούμε προσλήψεις '' που μεταφράζεται απλά ότι εαν θέλει η κυβέρνηση να προσλάβει νοσοκόμους είτε θα πρέπει να απολύσει αντίστοιχο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων είτε να ''βαφτίσει'' νοσοκόμους τους πλεονάζοντες για παράδειγμα οδηγούς στα τρόλει.

Ενδεικτικό του θρίλερ που εξελίσσεται είναι ότι αργά το απόγευμα ,για άγνωστους ακόμα λόγους,ανακοινώθηκε η μετάθεση για την Τρίτη της προγραμματισμένης για αύριο συνέντευξης τύπου της τρόικας ενώ και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα γίνει αυτήν την εβδομάδα αλλά πριν τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν και τη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου καθώς δεν δείχνουν να έχουν ''μπολιαστεί'' από την σιγουριά της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων  του προυπολογισμού μέσα στις προθεσμίες.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εκτός από τις απολύσεις,μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης(υποχρεωτικού χαρακτήρα).

Άλλος ένας λόγος των έντονων απαιτήσεων της τρόικας είναι οι μεγάλες τους επιφυλάξεις για τα έσοδα που παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.

Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές οι εκπρόσωποι της τρόικας έθιξαν και το θέμα του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αναλογιστική μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου