Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

«Άναψε» η συζήτηση για το φορολογικό

«Ξέρουμε ότι οι πολίτες μας στηρίζουν και θα κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε» ανέφερε κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «επανάσταση που καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος» - ένα πλέγμα τομών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.

Ωστόσο συμπλήρωσε, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες. Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Και δεν ξεχνάμε το ζήτημα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

Το φορολογικό νομοσχέδιο επικρίθηκε τόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΛΑΟΣ, κατά βάση ως αντιαναπτυξιακό, χωρίς ωστόσο να λείψουν από σειρά βουλευτών και βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε κυρίως η κριτική της Αριστεράς.

Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εστιάστηκαν στις ανατροπές που επιχειρεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να διορθώσει τις κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος.

Αναφερόμενος ειδικά στα τεκμήρια διαβίωσης, ο Α. Μακρυπίδης σημείωσε πως «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και εξάντληση των φορολογικών υποχρεώσεων του πολίτη, αλλά είναι θέμα περαιτέρω ελέγχου των εισοδημάτων του.

Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, θα πρέπει να διακρίνουμε τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα και μερίσματα, που μπορεί να βρεθούν κάτοχοι των αυτοκινήτων των παιδιών τους.
Να μην ανοίξουμε κερκόπορτα καταστρατήγησης των τεκμηρίων».

«Μέχρι σήμερα, είχαμε μια πολιτική που καταργούσε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και έριχνε το βάρος στους μεσαίους. Είχε καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και διευκόλυνε όσους κληρονομούσαν ένα νησί ολόκληρο. Που επέβαλε έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από μισθούς και έκτακτα επαγγέλματα και είχε απέξω τις επιχειρήσεις.

Εμείς προτείνουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με όριο 400.000 αντικειμενική τιμή για το άτομο, 800.000 για το ζευγάρι που στην πραγματικότητα, είναι πάνω από 1,5 εκ. πραγματική αξία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας.

Σε αντίθεση με το κόμμα μας που παρουσίασε 23 μέτρα, το νομοσχέδιο δυστυχώς επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία.

Γιατί πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς, όταν προβλέπει μέτρα όπως την αυτοπεραίωση, με την οποία υπερδιπλασιάζετε το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»

«Δίνετε στον κατασκευαστικό κλάδο την χαριστική βολή. Υπάρχουν άνθρωποι με σκάφος, πισίνα, ιδιωτικό αεροπλάνο και με το τεκμήριο διαβίωσης η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων γίνεται ακόμα πιο γραφειοκρατικός.
Οι ρυθμίσεις για τις οφ-σορ εταιρείες είναι δειλές, αφού αφορούν μονάχα τα ακίνητά τους και όχι αυτές συνολικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.

Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, όπως επίσης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως «όταν εμείς θα φορολογήσουμε με 40% τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, το οποιοδήποτε μέρισμα θα σας κάνει τη χάρη και θα φύγει και ο επενδυτής θα πάει στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι 10%.

Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει, είτε σε κλείσιμο, είτε να πάνε αλλού. Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η ιδιοκτησία.

Όταν είναι τεκμαρτό το εισόδημα που θα έχει πάρει ο νεαρός από τον πατέρα του, όταν φτάνει να θεωρούμε μεγαλοϊδιοκτήτες όσους έχουν περιουσία 400.000 ευρώ, η αντιμετώπισή σας είναι ληστρική» ανέφερε η κα Μπακογιάννη, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση ενός «φόρου αυτόματου υπερτιμήματος».

Άμεση και σαρκαστική ήταν η απάντηση του υπουργού.

«Χαίρομαι που το κόμμα σας ταυτίζεται τόσο πολύ με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Κι επειδή ακούμε χρόνια ότι θα φύγουν οι επενδυτές, εσείς που μειώσατε τη φορολόγηση στα κέρδη δίνοντας 1 δισ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πόσες επενδύσεις ήρθαν αυτά τα χρόνια; Μειώθηκαν αντί να αυξηθούν».

«Αναφερόμουν στη μεσαία επιχειρηματικότητα» ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη σχετική αντιπαράθεση παρενέβη αργότερα και ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ), αναφέροντας πως «οι μόνες ξένες επενδύσεις που κατάφερε η Ν.Δ., ήταν αυτές που επενδύουν στον καταναλωτισμό και έχουν στηθεί και στο τελευταίο χωριό. Τέτοιες μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι Έλληνες. Δεν τις θέλουμε».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική»:

«Πλούτος παράγεται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Την δεκαετία 2000-2009, ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για το χρέος, πάνω από 200 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 150 δισ. Πρόκειται για λεηλασία του κοινωνικού πλούτου:

Ο φυσικός φόρος ανέβηκε, ενώ για τις επιχειρήσεις έπεσε από το 40% στο 25%.

Η κυβέρνηση δίνει ένα σωρό φοροαπαλλαγές, κίνητρα για την χρήση ευρεσιτεχνιών που έχουν αγοραστεί αντί πινακίου φακής, επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων τους εφοπλιστές».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ εξάλλου, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι «πανηγύριζαν εντός Βουλής για το Μάαστριχτ και την Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον εργαζόμενο λαό γι’ αυτά που ζει σήμερα στο πετσί του» και παρατήρησε πως η Ελλάδα ζητώντας βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, «από το δίλημμα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, κινδυνεύει να πέσει στο στόμα και των δύο».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απ’ το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».

«Πρέπει να διαφοροποιήσετε τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στις παραγωγικές και μη παραγωγικές επιχειρήσεις. Υπάρχει επιχείρηση που θέλει να ξανακάνει αυτοκίνητα στην Ελλάδα.
Δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε σαν το χ-ψ υποκατάστημα ενός γερμανικού σούπερ μάρκετ που εξάγει στη Γερμανία προϊόντα Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Πολατίδης.

«Καταργείστε τον ορισμό των μελών των υπαλλήλων που μετέχουν στο ΣΔΟΕ και αντικαταστήστε τον με κλήρωση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις καταγγελίες ότι πληρώνουν κάποιοι πολλά για να μπουν εκεί μέσα και μετά εκβιάζουν ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και οδηγήθηκε στην διαδικασία του αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός».

Με δεδομένο ότι το κράτος θα δανειστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω ιδιωτικών τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε φορολογία των τελευταίων ύψους 50%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον συνεχιστεί να παρατηρείται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού.

«Με αύξηση επίσης του φορολογικού συντελεστή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, θα μπορούσατε να εισπράξετε 2 δισ. ευρώ.

Να φορολογήσετε τα μεγάλα εισοδήματα με υπαγωγή στην φορολογική κλίμακα, καθιερώνοντας ένα αφορολόγητο που να προστατεύει τους μικροκαταθέτες. Είναι παράλογο να φορολογείται η υπεραξία της βραχυχρόνιας πώλησης μετοχών και όχι η μακροχρόνια.

Αυξήστε σημαντικά τη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Επαναφέρετε το φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Εξαγγείλτε επειγόντως κινητοποίηση για τις ανείσπρακτες οφειλές των 6 δισ. για τις οποίες μιλούσατε προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου