Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Νεκρός 15χρονος από βόμβα

Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια, που είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο ένα 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν και να τραυματιστεί η 11χρονη αδελφή του, μπροστά στα μάτια της 45χρονης μητέρας τους, Ζαχρά Ναζαφί.

Από την εξέταση DNA, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι το νεκρό παιδί είναι ο γιος της, Χαμιντουλάν. H οικογένεια έφτασε στη χώρα μας πριν από έξι μήνες με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής. Διέμεναν σε ισόγειο διαμέρισμα, πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης, και κανείς από τους γονείς δεν δούλευε.

Τραγική φιγούρα ο πατέρας, ο οποίος έχασε τον γιο του και έχει κόρη και σύζυγο στα νοσοκομεία.


Η είσοδος του κτιρίου της ΕΔΕΕ
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22:41 χθες το βράδυ, έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη διασταύρωση των οδών Πολίτη Φωτίου και Ιακωβάτων στα Πατήσια.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά και όλα τα ενδεχόμενα για την ταυτότητα των δραστών, το κίνητρο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η θανατηφόρα έκρηξη, παραμένουν ανοικτά.

Κύκλοι της ΕΛΑΣ διαρρέουν ότι η συνδεσμολογία του ωρολογιακού μηχανισμού παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, αποτελείτο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από αμμωνιοδυναμίτιδα και ήταν τοποθετημένος μέσα σε πυροσωλήνα, εντός ταξιδιωτικού σάκου.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα του μηχανισμού, τα οποία έχουν μεταφερθεί στα ειδικά εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.




Υπολείμματα από ρολόι δεν έχουν βρεθεί, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

Ανάλογος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στις 22 Ιουλίου 2009 έξω από το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη. Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει τότε στο Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου και είχε προειδοποιήσει για την τοποθέτηση βόμβας. Ειδικοί πυροτεχνουργοί έσπευσαν στην περιοχή και εξουδετέρωσαν τον αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό.

Πάντως, εκτιμούν ότι από τη στιγμή που υπήρξε θύμα –και πόσο μάλιστα ένα 15χρονο αγοράκι- το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη.

Το τηλεφώνημα

Επίσημα, η αστυνομία δεν συνδέει το τηλεφώνημα, που έγινε στις 08:46 το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, με τη χθεσινοβραδινή επίθεση. Οι λόγοι είναι οι εξής: Ποτέ μία οργάνωση δεν δίνει χρονικό περιθώριο μόλις 6 λεπτών στην αστυνομία για την έκρηξη ενός μηχανισμού, αφού δεν θα προλάβαινε να εκκενώσει τον χώρο. Δεύτερον, δεν δίνεται αόριστα ο στόχος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, που ο άγνωστος ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην ΕΔΕΕ στα Πατήσια. Και τρίτον, το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε 13 ώρες μετά το τηλεφώνημα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, από την πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιος φορέας ή υπηρεσία στην περιοχή με τα συγκεκριμένα στοιχεία και το τηλεφώνημα χαρακτηρίστηκε «ασαφές». Δηλαδή ο χώρος δεν ερευνήθηκε.

Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί κανένα σενάριο. Εάν το τηλεφώνημα που έγινε στο Alter δεν ήταν φάρσα, τότε η έκρηξη θα μπορούσε να γίνει 12 ώρες και 59 λεπτά αργότερα, δηλαδή μία ώρα πριν τις 22:41, εάν είχαν κατασκευάσει τον ωρολογιακό μηχανισμό με ωροδείκτη.

Σε περίπτωση δε που έχουν χρησιμοποιήσει λεπτοδείκτη, τότε η βόμβα θα έπρεπε να εκραγεί σε 59 λεπτά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δικαιολογήσει το σενάριο οι δράστες να τοποθέτησαν τη βόμβα έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και να μην πρόλαβαν να ενημερώσουν την αστυνομία, γιατί την εντόπισαν τυχαία τα δύο παιδιά και την πυροδότησαν εν αγνοία τους.

To χρονικό

Όλα ξεκίνησαν, όταν η μικρή Φριστά ανακάλυψε τον σάκο στο πλατύσκαλο της εισόδου του κτίριου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το κοριτσάκι άνοιξε την τσάντα για να δει τι περιείχε. Ο αδελφός της πλησίασε και αντίκρισε ένα ρολόι, το οποίο, όπως ανέφερε στους αστυνομικούς η τραγική μητέρα, θεώρησε ότι ήταν χαλασμένο. Το παιδί πήρε την τσάντα στα χέρια του, την περιεργάστηκε και την άφησε ξανά στο πλατύσκαλο. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

Όπως δήλωσαν οι γείτονες, η οικογένεια έψαχνε συχνά στα σκουπίδια για αντικείμενα αξίας που θα μπορούσε να πουλήσει.

Σημειώνεται ότι κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκεται μουσουλμανικό τζαμί, ενώ το βράδυ της Κυριακής, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ, που βρίσκεται επίσης κοντά στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μουσουλμάνων μεταναστών.




Το σενάριο της παγιδευμένης τσάντας

Το πιο εφιαλτικό σενάριο που εξετάζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, είναι ανεγκέφαλοι ακροδεξιοί τρομοκράτες να προκάλεσαν ηθελημένα την έκρηξη, με σκοπό να δολοφονήσουν αλλοδαπούς μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η αντεξουσιαστική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έκρηξη βόμβας στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, και στη συνέχεια δημοσίευσε μία άκρως επιθετική προκήρυξη αντιρατσιστικού περιεχομένου. Μία επίθεση εναντίον αλλοδαπών μεταναστών θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελεί την ακροδεξιά απάντηση στους αντιρατσιστές των «Πυρήνων της Φωτιάς», σχολιάζουν στελέχη της ΕΛΑΣ…

Αν το σενάριο αυτό αποδειχθεί αληθινό, τότε οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, με τη σύγκρουση ακροαριστεράς-ακροδεξιάς να προσλαμβάνει ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα, έχοντας ως επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε αυτή την περίπτωση, άγνωστη είναι και η ενδεχόμενη αντίδραση των οργανωμένων μουσουλμάνων μεταναστών, και ειδικά των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων που υπάρχουν ανάμεσά τους, οι οποίοι στις 21 Μαΐου 2009 είχαν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένας Έλληνας αστυνομικός κατηγορήθηκε ότι έσκισε μία σελίδα του Κορανίου.




Αν συμβούν παρόμοια περιστατικά, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και των ημερών του Πάσχα, τότε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κληθεί να λύσει τον πιο πολύπλοκο, ίσως, γρίφο στη μεταπολεμική ελληνική ιστορία, επισημαίνουν δημοσιογραφικές πηγές.



Πλάνα από το σημείο της επίθεσης

Το σενάριο του λάθους

Η άλλη εκδοχή που εξετάζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, είναι να πρόκειται για χτύπημα εγχώριας οργάνωσης, που είχε ως στόχο την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, η μικρή βρήκε την τσάντα, όπου οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα, την έδωσε στον αδελφό της για να την ψάξει και τότε έγινε η έκρηξη.

Σε αυτή την περίπτωση, ο 15χρονος Αφγανός θα είναι το τρίτο θύμα από λάθος ελληνικής οργάνωσης ένοπλης βίας, με πρώτο τον Θ. Αξαρλιάν, που σκοτώθηκε από σπασμένα τζάμια κατά την επίθεση της 17Ν εναντίον του Γ. Παλαιοκρασά στο κέντρο της Αθήνας, το 1992, και δεύτερη τη Βιργινία Κωνσταντίνου, που σκοτώθηκε πάλι κατά λάθος, όταν η οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες», που έχει αναστείλει τη δράση της, τοποθέτησε βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental», το 1999.




Μεγάλα ονόματα του επιχειρείν στο ΔΣ της ΕΕΔΕ

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1962.

Στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του επιχειρείν και του management. Πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αντιπρόεδροι οι Τζίνα Μαμιδάκη, Νίκη Μπούμη και Σπύρος Δεσύλλας, γενικός γραμματέας ο Μίλτος Κοζάνης και ταμίας ο Τάκης Ζαφειρόπουλος.

Η ΕΕΔΕ έχει ιδρύσει τρεις σημαντικούς φορείς: το ALBA, τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και την ΚΕΑΔΕ, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι επιχειρηματίες.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο σημείο της έκρηξης έφθασε αμέσως ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Ι. Ραχωβίτσας, ενώ ο αρχηγός, Λ. Οικονόμου, έσπευσε στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου νοσηλεύεται η 11χρονη Αφγανή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η μικρή έφερε σοβαρά τραύματα στα χέρια και το πρόσωπο. Η μητέρα της, αφού τη συνόδευσε στο νοσοκομείο, στη συνέχεια διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου και νοσηλεύεται αφού έχει υποστεί ισχυρό σοκ.

Η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της ΕΛΑΣ σε ακτίνα 300 περίπου μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Οργή Μ. Χρυσοχοΐδη

«Πρόκειται για μία παγίδα θανάτου, η οποία οδήγησε στο χαμό ενός νέου ανθρώπου. Ήταν ένα άνανδρο χτύπημα. Η τρομοκρατία έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι απέναντί τους.

Αυτοί οι τρομοκράτες βρίσκονται απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θα συλληφθούν, καθώς βήμα- βήμα αποκαλύπτονται οι κινήσεις τους», δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

ΝΔ: Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έσπειρε ανέμους και η χώρα θερίζει θύελλες.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κέρκυρας κ. Νικόλαος Δένδιας, σχετικά με την αποψινή ισχυρή έκρηξη στα Πατήσια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με αποτροπιασμό την βομβιστική επίθεση στα Πατήσια και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες συνανθρώπους μας.

Η πολλοστή βομβιστική επίθεση τους τελευταίους μήνες φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα.

Με την συγκεκριμένη αφορμή, καλούμε για μία ακόμη φορά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πάρει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα, μετά από έξι μήνες διαπιστώσεων, και να σταματήσει επιτέλους να παριστάνει τον θεατή μπροστά στα αλλεπάλληλα πλέον συμβάντα.

Δυστυχώς, ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπειρε ανέμους και η χώρα θερίζει θύελλες. Η Ελλάδα όμως δεν αντέχει άλλο την αδράνεια και την αβουλία της κυβέρνησης σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει με υπευθυνότητα κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας. Αρκεί να υπάρξει τέτοια πρόθεση και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου