Ενορχηστρωτής αυτής της ευρωπαϊκής ημέρας δράσης η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΣΣ) ελπίζει να συγκεντρώσει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 100.000 διαδηλωτές που έχουν φθάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν "όχι στη λιτότητα".
Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση αυτού του είδους από τον Δεκέμβριο 2001, όταν η ΕΣΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν "περισσότερο κοινωνική Ευρώπη".
Τα συνδικάτα ελπίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει αύριο τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες. Αλλά επίσης στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Μετά την έναρξη της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, που έπληξε το ευρώ φέροντας στο φως τις δημοσιονομικές παρεκτροπές, στην αρχή της Ελλάδας και στη συνέχεια μιας σειράς άλλων χωρών, οι περισσότερες κυβερνήσεις ελπίζουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των συντάξεων.
"Η λιτότητα είναι της μόδας. Είναι παρούσα παντού", λέει ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Ιντερνετ.
Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μία στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων", προειδοποιεί.
Οι ανησυχίες είναι ιδιαιτέρως έντονες στην Ισπανία, όπου, υπό την πίεση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας. Αύριο έχει κηρυχθεί απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται την ίδια ημέρα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.
Η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας (CGTP) προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, διοργανώνει αύριο διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Ελπίζει σε ευρύτερη συμμετοχή από την τελευταία ημέρα δράσης στις 8 Ιουλίου, οπότε μόλις 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.
Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πολωνίας, η Αλληλεγγύη και το OPZZ, περιμένουν "πολλές χιλιάδες διαδηλωτές" αύριο μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Αλλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.
Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης, να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
"Οι υπεύθυνοι για την κρίση, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, που έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θέλουν σήμερα να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν", κατήγγειλε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου Force Ouvriere.
"Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία αυτή, θα αγωνισθούμε για την ανάπτυξη, θα αγωνισθούμε για τις θέσεις απασχόλησης, για να προστατεύσουμε την κοινωνική Ευρώπη", προειδοποιεί ο Τζον Μονκς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων .
Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου