Με «υποχωρήσεις» και αλλαγές κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών και το Πράσινο Ταμείο το οποίο φέρνει και διατάξεις που προαναγγέλλουν νέα δεδομένα στα εκτός σχεδίου και στους ημιυπαίθριους χώρους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει ένα «παράθυρο» για τα αδόμητα τμήματα δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν χτιστεί με ευθύνη του κράτους (όπως είναι ο Αγιος Στέφανος και η Ανοιξη στην Αττική) και νόμιμες οικοδομικές άδειες. Στη συνέχεια όμως οι αποφάσεις στις οποίες βασίστηκαν οι άδειες κρίθηκαν παράνομες από τη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με “Το Βήμα”. τον περασμένο Ιούνιο, η αρχική μορφή του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο προέβλεπε ότι στις εκτάσεις αυτές τα αδόμητα οικόπεδα θα χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά άλση ή πάρκα. Τελικά, τα σχέδια άλλαξαν και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χθες, αφαιρέθηκε η λέξη «υποχρεωτικά» και προστέθηκε ότι θα οικοδομούνται «με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων δόμησης αλλά και έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε περιοχές της χώρας οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον οικοδομηθεί. Η παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι αφορά περισσότερα από 35.000 στρέμματα δασών, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε οριοθετήσεις οικισμών (προϋφισταμένων του 1923) ή σε σχέδια πόλεως που δεν έχουν εγκριθεί.
«Με αυτή τη ρύθμιση το υπουργείο “τακτοποιεί” εκκρεμότητες που αφορούν οικισμούς οι οποίοι είναι αυθαίρετοι ή παράνομοι ή δεν έχουν αποκτήσει τη νομιμότητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Ν. Μπόκαρης. Στις περιοχές αυτές αναστέλλεται για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια με απόφαση του υπουργού) η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών ωσότου γίνει έλεγχος της μεταβολής του δασικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, επεκτείνεται κατά ένα εικοσαήμερο η διορία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών για εκείνους που ζουν στο εξωτερικό. Επίσης, επιβάλλεται η καταβολή τέλους για την έκδοση πιστοποιητικών τα οποία θα βεβαιώνουν τον χαρακτήρα μιας έκτασης.
Στον νομοσχέδιο ορίζεται ότι τον πρώτο λόγο στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, ακόμη και αν ανατεθεί σε ιδιωτικό γραφείο μελετών, θα έχει η διεύθυνση Δασών τής κάθε Περιφέρειας. Ως το τέλος τού έτους εννέα δήμοι της Αττικής (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Αγιος Στέφανος, Μαραθώνας και Φυλή) αναμένεται ότι θα αποκτήσουν δασικούς χάρτες. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες προαναγγέλλουν αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς όμως να δίνονται σαφείς κατευθύνσεις. Στις λοιπές διατάξεις του διευκρινίζεται ότι δεν θα επιβάλλονται αναδρομικά φόροι μεταβίβασης ακινήτων για τους ημιυπαίθριους. Οσον αφορά το Πράσινο Ταμείο, το πεδίο χρηματοδότησής του επεκτείνεται και σε έργα ενεργειακού χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου