Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γυναίκα της πρωτοαρχαϊκής εποχής στολισμένη με φύλλα χρυσού

Απίστευτη ανακάλυψη στην αρχαιολογική σκαπάνη του Ρεθύμνου


Έκπληκτος ο αρχαιόλογος -καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης είδε μαζί με τους συνεργάτες του μικρά φύλλα χρυσού σε διάφορα σχήματα πάχους ενός έως τριών εκατοστών να πλαισιώνουν μια νεκρή γυναίκα, σε διπλό τάφο ηλικίας 2.700 ετών, κατά την διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.
 
Ένα εντυπωσιακό σάβανο γεμάτο 3000 χρυσά ελάσματα και ένα κόσμημα που απεικονίζει τη Θεά Μέλισσα αποκαλύφθηκε στους αρχαιολόγους.
 
Τον Ιούλιο οι ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης οδήγησαν σε έναν διάδρομο με άνοιγμα το οποίο όμως δεν έφτανε σε τάφο.
 
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το συγκεκριμένο άνοιγμα δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς της εποχής για να μπερδέψει τους τυμβωρύχους που έψαχναν για χρυσό στους τάφους της εποχής.
 
Η χρυσοστολισμένη γυναίκα ηλικίας 25-27 ετών πρέπει να ανήκε στην υψηλή τάξη στην κοινωνία του 7ου αιώνα Π.Χ.

Στον διπλό τάφο που είχαν τοποθετήσει μια πλάκα 800 κιλών για να μην μπορεί κανείς να μπει στο εσωτερικό, ανακαλύφθηκε κι ένας σκελετός αγοριού περίπου 17 ετών.
 
«Είναι η εποχή στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα, στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, στο μεταίχμιο ανάμεσα στα αρχαϊκά και γεωμετρικά χρόνια, τότε δηλαδή που αρχίζει το εγώ αντί του εμείς, τότε που ανθίζει μεταξύ άλλων η αρχιτεκτονική, τότε που η ακμή σε κοινωνίες και πολιτισμό αγγίζει περισσότερο την Κρήτη» ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου