Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η Κίνα αγοράζει ευρώ αλλά οι Κεντρικές Τράπεζες είναι οι ρυθμιστές


Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο και οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει όλο και


 σκεπτικοί όσο άφορα την πορεία του ευρώ, και αποτελούν απειλή για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος. 
Μέχρι στιγμής η προσοχή έχει εστιαστεί στην πώληση από συγκεκριμένα hedge-funds ευρωπαϊκών επενδυτικών τοποθετήσεων, αλλά  δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες και τα μεγάλα αμοιβαία  έχουν πολύ
μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές συναλλάγματος.

Ακόμη και αν δεν είναι ενεργοί πωλητές επενδυτικών στοιχείων του ευρώ, ακόμα και μια απλή διακοπή της αγοραστικής τους τάσης  μπορεί να επηρρεασει  σημαντικά το ευρώ. 

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, η οποία έχει περίπου 270 δισ. δολ. σε αποθεματικά  ξένων  νομισμάτων -μεταξύ των μεγαλύτερων σήμερα στον κόσμο -, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι τα προβλήματα στην  ευρώζωνη  καθιστούν το ευρώ, λιγότερο ελκυστική τοποθέτηση ως αποθεματικό νόμισμα.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να επανεξετάσει τα αποθεματικά της τα οποία ανέρχονται σε περίπου 81 δις. δολάρια.

Η Ρωσία, με 400 δις. δολάρια σε αποθεματικά  ξένων  νομισμάτων, έχει δηλώσει σταμάτησε να επενδύει σε ευρώ
από πέρυσι το Φθινόπωρο.


Τα  στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδυτές των ΗΠΑ έφυγαν από τα μετοχικά αμοιβαία της ευρωζωνης.

Για να είμαστε αντικειμενικοί όμως, ορισμένοι θεωρούν την αδυναμία του νομίσματος ως ευκαιρία αγοράς. Ένας σύμβουλος/ αναλυτής στην τράπεζα κεντρικής Κίνας, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής  στις αγορές συναλλάγματος, με περισσότερα από 2 τρις δολάρια σε αποθεματικά, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να κρατήσει τη διαφοροποίηση της συντριπτικής συμμετοχής  του σε  δολάριο, η οποία κίνηση  κατά το παρελθόν συμπεριλαμβανόταν αγορές  ευρώ σε ελκυστικά τεχνικά και θεμελιώδη επίπεδα.


Οι εκροές χρημάτων εκτός  Ευρώπης είχαν  ετήσιο ρυθμό ύψους 50 δισ. δολ. το πρώτο δίμηνο του 2010, σύμφωνα με Jini Nordvig, διευθύνοντα σύμβουλο της έρευνας νομισμάτων της  Nomura Securities International. Ο ρυθμός έχει αυξηθεί πιθανόν κατά τους  δυο τελευταίους μήνες, συμβάλλοντας στην πρόσφατη πτώση του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου