Την ώρα που οι κοινωνικές αντιδράσεις στις ασφαλιστικές αλλαγές κορυφώνονται, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «μεταφέρει» τις ημερομηνίες έναρξης των μέτρων πριν από το 2015. Η προτροπή που διατυπώνεται προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, είναι οι αλλαγές να ισχύσουν νωρίτερα και η «προσαρμογή» του ασφαλιστικού συστήματος στα νέα οικονομικά δεδομένα να είναι βιαιότερη.
Σύμφωνα με το “Βήμα” στο στόχαστρο των στελεχών της τρόικας είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που το κυβερνητικό προσχέδιο τοποθετεί στο 2018. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η παρατεταμένη «περίοδος χάριτος» που μεσολαβεί, θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα του συστήματος, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προσαρμογή στο νέο σύστημα θα είναι ομαλότερη με τη ρύθμιση που έχει προτείνει.
Πάντως, εκτός από αυτό αποκλίσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου σε σχέση με το μνημόνιο που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας. Αυτές αφορούν:
1. Την καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη που υπάρχει στο μνημόνιο και όχι στο προσχέδιο. «Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη ως το 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά το μνημόνιο.
2. Την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη προ του 2013, σε αντίθεση με τις ως τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
3. Ολοι οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται στα 65 ως τον Δεκέμβριο του 2015. Το προσχέδιο νόμου αντιθέτως προβλέπει καμία συνταξιοδότηση να μη γίνεται κάτω των 60 ετών.
4. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο 60ό έτος της ηλικίας να είναι περιορισμένες και να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2011, «συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εκείνων που έχουν 40 χρόνια εισφορών».
5. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (βασική) να δίδεται μόνο σε ηλικίες άνω των 65 ετών και όχι στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν από το όριο αυτό, που προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο.
Οι διαφορές του προσχεδίου νόμου και του μνημονίου αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το μόνιμο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολλές από αυτές αναμένεται να απεικονισθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου