Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Νόμος περι ευθύνης υπουργών: Επιτέλους, θα ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους πολίτες


Ανοίγει ο δρόμος για ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας.


 δικαστικών διώξεων σε πολιτικά πρόσωπα αναμένονται πλέον μετά τις αλλαγές που προτείνει και κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

'Ετσι προτείνεται:

1) Η κατάργηση του ειδικού χρόνου παραγραφής των αδικημάτων που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί. Με άλλα λόγια πλέον θα ισχύει για υπουργούς και υφυπουργούς ότι ισχύει για όλους τους πολίτες. Δηλαδή τα αδικήματα θα παραγράφονται σε 20 ή 15 χρόνια όταν πρόκειται για κακούργημα και στα 5 χρόνια όταν πρόκειται για πλημέλλημα.

'Εως τώρα ο χρόνος παραγραφής ήταν δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι, που μπορεί να είναι ένα ή το πολύ 2 χρόνια αφού μια κοινοβουλευτική περίοδος είναι Σεπτέμβριος με Ιούνιο. 

2) Αλλάζει ο χρόνος τέλεσης των εγκλημάτων υπουργών και υφυπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ετσι, τώρα χρόνος τέλεσης θα ορίζεται ο χρόνος του αποτελέσματος, 
δηλαδή ο χρόνος που διαπιστώθηκε η ζημιά σε βάρος του δημοσίου. 

3)  Πλέον ο δικαστής είναι αυτός που θα αποφασίζει αν θα στείλει μια υπόθεση στη Βουλή και δεν θα πηγαίνει αμελητί. Θα συντάσσει έκθεση με την οποία θα αποφαίνεται αν διαπιστώνεται οτι συντρέχει λόγος περι ευθύνης υπουργών.


Σημειώνεται οτι πριν απο λίγες ημέρες η ΝΔ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον Χάρη Καστανίδη για Συνταγματική Εκτροπή εάν και εφόσον ο νόμος εχει αναδρομική ισχύ Ο κ. Καστανίδης για να προλάβει τις αντιδρασεις της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε σήμερα οτι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και οτι οι αλλαγες που επέρχονται κινούνται μέσα στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα.


Ωστόσο, κρυφό χαρτί για τις διώξεις θεωρείται η διατύπωση οτι χρόνος τέλεσης των αδικημάτων θα είναι ο χρόνος του αποτελέσματος. Οταν δηλαδή διαπιστώθηκε η βλάβη στο δημόσιο!
Αλλαγές προτείνονται και για το πόθεν έσχες : 
1) Το πόθεν έσχες πολιτειακών και κοινοβουλευτικών, θα ελέγχεται όπως σήμερα από επιτροπή αλλά 
η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές όπως σήμερα. Θα απαρτίζεται από 2 συμβούλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τον επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".
 

2) Το πόθεν έσχες όλων όσων είναι υπόχρεοι σε δήλωση θα ελέγχεται από την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θα γίνει ανεξάρτητη αρχή.

3) Υπάρχει πρόθεση για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά πρέπει να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου