Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου – Δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας – Μεγάλο ψαλίδι στο δημόσιο

-  Γ. Παπανδρέου: "Είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας"
-  Ευθείες βολές του πρωθυπουργού κατά της Μέρκελ ότι υπονόμευσε τον μηχανισμό στήριξης


Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός και εμφανώς καταβεβλημένος από την πίεση των ημερών, αναφέρθηκε στις κρίσιμες ώρες που διανύει η χώρα μπροστά στο φάντασμα της χρεωκοπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι σκληρές αποφάσεις για γενναίες θυσίες είναι μονόδρομος για τους Έλληνες και ανακοίνωσε ότι τα σκληρά μέτρα αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα όπου θα υπάρξει μεγάλο ψαλίδη, ενώ δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ξεπέρασε αυτό το σκόπελο, αλλά τα χρήματα των μισθωτών θα μειωθούν δραματικά και από την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ που αναμένεται να γίνει σε λίγες ώρες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σε βαρύ κλίμα δήλωσε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και πως εάν δεν προσέφευγε η Ελλάδα στον μηχανισμό βοήθειας τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα. Όπως επεσήμανε χωρίς τον μηχανισμό η μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν της τάξεως των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την ώρα που οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι 60 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Μάλιστα, έθεσε το δίλημμα ο πρωθυπουργός ότι εάν δεν ληφθούν τώρα οι σκληρές αποφάσεις για μεγάλες θυσίες θα έρθει η καταστροφή της χώρας.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ότι κατήντησε πειραματόζωο των αγορών και των κερδοσκόπων και άφησε σαφείς αιχμές κατά της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της υπονόμευσε τον μηχανισμό στήριξης και έθεσε σε κίνδυνο τις οικονομίες ολόκληρων χωρών της ευρωζώνης. Έκανε λόγο για μικρή εστία φωτιάς αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα ποσά βοήθειας από τον μηχανισμό πρωτοφανή σε παγκόσμια κλίμακα και χαρακτήρισε την προσπάθεια των Ελλήνων χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, μπροστά σε αυτές τις σκληρές αποφάσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αδιαφορείο για το πολιτικό κόστος και για το εάν θα ξαναεκλεγεί στην πρωθυπουργία της χώρας. Όπως, υπογράμμισε μοναδικός σκοπός του είναι να παραδώσει μία πολύ καλύτερη Ελλάδα και υποσχέθηκε πως στο τέλος της θητείας του "η Ελλάδα δεν θα είναι χρεωκοπημένη, αλλά αναγεννημένη".

Έκανε λόγο για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όπως την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και δήλωσε ότι οι σκληρές αποφάσεις είναι σκληρές, αλλά και ο μόνος τρόπος για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους που φθάνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. "Σήμερα γίνονται θυσίες και αυτές θα μας δώσουν την απαραίτητη ηρεμία και τον χρόνο για τις ιστορικές αλλαγές στη χώρα, για να διαμορφώσουμε έναν νέο πατριωτισμό, να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο ελληνικός λαός, να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα των προοπτικών", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και τρεις υποσχέσεις. Η πρώτη αφορά την προστασία των αδύναμων από αυτή την κρίση, η δεύτερη την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου, καθώς όπως είπε αναγνωρίζει την οργή του λαού και είναι απόλυτα δικαιλογημένη καθώς καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων και τρίτον υποσχέθηκε ότι αυτή η κρίση θα είναι η ευκαιρία για μία διαφορετική Ελλάδα ¨με υπερήφανους πολίτες για τη χώρα τους".

Τη Δευτέρα στον 
Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, ενώ θα ακολουθήσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Η τελική έγκριση θα γίνει απο τους αρχηγούς των κρατών  στη 
ΣύνοδοΚορυφής της Ευρωζώνης στις 7 και 8 Μαϊου στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο - η Γερμανία θα δώσει "τη μερίδα του λέοντος" των ευρωπαϊκών δανείων-.
Τελευταίο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης
Σε ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιγνίδι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση το τελευταίο 48ωρο. Ενω τα μέτρα έχουν "κλειδώσει" από την Παρασκευή και κορυφαίος υπουργός είπε στους δημοσιογράφους έξω απο το μέγαρο Μαξίμου οτι "τα πράγματα είναι άσχημα και για τον ιδιωτικό τομέα", το Σάββατο κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη και μάλλον σώζει τα δώρα για τον 
ιδιωτικό τομέα, αλλα με διαφορετική μορφή, ίσως με τη μορφή πρίμ παραγωγικότητας.

Ταυτόχρονα, ως προς τις περικοπές στο 
δημόσιο, λέγεται οτι ίσως να μήν υπάρξει πλήρης περικοπή των δώρων αλλά ενσωμάτωση ενός μέρος τους στους 12 μισθούς. Η κυβέρνηση όπως φαίνεται προετοίμασε την κοινή γνώμη για... καταστροφή, ώστε να φανεί εκ των υστέρων... γενναιόδωρη.

Σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα.
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι:
1) Το όριο των απολύσεων από το 2% πάει στο 4%
2) Μειώνονται οι αποζημιώσεις

3) Καταργείται η διατησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις
4) Θα αυξηθεί το ΛΑΦΚΑ, το οποίο για τις υψηλές συντάξεις θα φτάσει το 15%
Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα επιφέρει μεταξύ άλλων εκτόξευση της τιμής της βενζίνης η οποία θα συμπαρασύρει όλη τη γραμμή παραγωγής, αρα θα μετακυληθεί σε όλα τα προϊόντα.

Τα μέτρα θα επικυρωθούν απο την Ελληνική Βουλή πιθανότατα την
Τετάρτη.Δεδομένη θεωρείται η καταψήφιση των μέτρων από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ υιοθετεί ακραίες θέσεις, όπως φάνηκε από την στάση του με το κρουαζερόπλοιο "Ζενίθ" αλλά από την δήλωση Μαϊλη ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του ζητά δημοψήφισμα ή ακόμη και νέες εκλογές ενώ ερώτημα παραμένει τί θα κάνει η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου