Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η δημιουργία κοινού Ταμείου Στήριξης - Αγκάθι ακόμα η στάση του γαλλογερμανικού άξονα

Οχι Παπανδρέου στην στέρηση του δικαιώματος ψήφου σε όσες χώρες δεν πειθαρχούν δημοσιονομικά

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν απόψε ένα σχέδιο δράσης χωρίς προηγούμενο προκειμένου να ενισχύσουν την κοινή δημοσιονομική πειθαρχία και έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.



Η έκθεση που συνοψίζει το σύνολο του σχεδίου αυτού "εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ", δήλωσε μία από τις πηγές.

Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, το οποίο σημαίνει πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

Η έκθεση που εγκρίθηκε απόψε αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ κρίνουν "απαραίτητη" τη δημιουργία ενός "μηχανισμού επίλυσης κρίσεων", που διαιωνίζει με τη μία ή την άλλη μορφή το Ταμείο στήριξης των χωρών του ευρώ που δημιουργήθηκε για τρία χρόνια την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν ακόμη δύσκολες συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, επειδή η Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την οποία οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.
Αυτό δηλαδή που ζητάει η κα Μέρκελ, είναι να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται 
Παρά το ειδικό βάρος της Γερμανίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι προτάσεις Μέρκελ θα υιοθετηθούν από τους υπόλοιπους εταίρους.

«Ξεχάστε τις εποχές όπου η Μέρκελ έμπαινε σαν οδοστρωτήρας στις συνόδους κορυφής» έλεγε πολιτικός αναλυτής. «Η αντίσταση των άλλων κρατών μελών έχει ισχυροποιηθεί. Και δεν πρόκειται να καμφθεί ούτε από τη μαγνητική έλξη που ασκεί πάλι η Γερμανία ως η Κίνα της Ευρώπης, ήτοι ως η μόνη ευρωπαϊκή χώραπου βγήκε με επιτυχία από την κρίση».

'Οχι από τον Μπαρόζο


Ήδη, το πρώτο «όχι» ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, εμφανίστηκε όμως διαλλακτικός στο ενδεχόμενο αλλαγών στη Συνθήκη, για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας. 

Δεν είναι μόνο ο Μπαρόζο που διαφωνεί. Το ίδιο γίνεται και με την πλειοψηφία των κρατών-μελών, μεταξύ τους και η Ελλάδα. «Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέος "θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ», σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ. Στο ίδιο πνεύμα και ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σημείωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου