Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Πρωταθλητές στη διαφθορά οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί κατέχουν τα σκήπτρα της διαφθοράς, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2009.


Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπάλληλοι τελωνειακών υπηρεσιών. 

Από το σύνολο των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές εναντίον αστυνομικών, οι περισσότερες αφορούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, το αδίκημα που κυριαρχεί είναι αυτό της δωροδοκίας. Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση ότι 361 αστυνομικοί αρνούνται συστηματικά να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Από αυτούς μάλιστα οι 29 είναι ανώτεροι αξιωματικοί! 

Σε 389 ανήλθαν το 2009 οι καταγγελίες υποθέσεων διαφθοράς στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι 337 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 24 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 19 αφορούσαν περιστατικά με συμμετοχή ταυτόχρονα αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων και μόλις 9 ιδιώτες. 

Ο αντίστοιχος αριθμός καταγγελιών για το 2008 ήταν 431. Από τις 337 καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών, ποσοστό μεγαλύτερο του 12% αφορά εμπλοκή αστυνομικών στη λειτουργία καταστημάτων, νυχτερινών κέντρων, μπαρ κ.α. Ακολουθούν καταγγελίες για εμπλοκή ένστολων σε υποθέσεις χορήγησης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς και διακίνησης ναρκωτικών. 

Συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και trafficking και εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών σε υποθέσεις παράνομης νομιμοποίησης λαθρομεταναστών αποκαλύπτει η απολογιστική έκθεση για το 2009 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η πλέον χαρακτηριστική αφορά το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τριών αστυνομικών (ο ένας κατείχε θέση προϊσταμένου γραφείου Αλλοδαπών), οι οποίοι συμμετείχαν σε κύκλωμα trafficking νομιμοποιώντας παράνομα καλλίγραμμες αλλοδαπές προερχόμενες από χώρες όπως Ρουμανία, Λιθουανία και Ουκρανία. 

Σε άλλη περίπτωση, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που κατείχε θέση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών διαπιστώθηκε ότι εισέπραττε χρήματα προκειμένου να παρακάμπτει τη διαδικασία και να διευκολύνει αλλοδαπούς να υποβάλλουν γρηγορότερα αιτήματα ασύλου. Δικογραφία σχηματίστηκε και εναντίον αρχιφύλακα, που σε συνεργασία με αλλοδαπούς κακοποιούς διακινούσε ναρκωτικά σε φυλακές μέσω κρατουμένων που μεταφέρονταν από μία φυλακή στην άλλη. 

Η έκθεση καταγράφει επίσης περιστατικά χρηματισμού ή παράβασης καθήκοντος δημοσίων υπαλλήλων. Τα πρωτεία της διαφθοράς εμφανίζονται να κατέχουν υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά, υπάλληλος Νομαρχίας εισέπραξε 5.000 ευρώ για να βεβαιώσει ότι ο ιδιοκτήτης καταστήματος κατεδάφισε αυθαίρετες κατασκευές που είχε ανεγείρει, απαλλάσσοντας τον από πρόστιμα. 

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλοι σε Δήμο της Πελοποννήσου εισέπρατταν από 2.000 έως 3.500 ευρώ για να χορηγούν πλαστά δικαιολογητικά σε αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για απιστία περί την υπηρεσία απαγγέλθηκε τέλος σε βάρος δέκα τελωνειακών υπαλλήλων στα Ιωάννινα, οι οποίοι χρηματίζονταν προκειμένου να μην υποβάλλουν σε έλεγχο φορτηγά που διέρχονταν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 
Ωστόσο, καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση αλλαγών που αφορούν στη λειτουργία των Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι τροποποιήσεις ( αύξηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε όλο το φάσμα της διαφθοράς του δημόσιου τομέα) θα θεσμοθετηθούν με την κατάθεση στη Βουλή του «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που όμως εκκρεμεί έως ότου οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο Λιμενικό Σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου