Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Θα "στέλνουν" SMS οι αρκούδες !


H  ραδιοπαρακολούθησή τους,  με πομπούς, που θα έχει διάρκεια 2 χρόνια...

 «Μέγας Γιώργος » κι ο «Κώστας» δύο ενήλικες αρσενικές αρκούδες παρακολουθούνται ήδη και κινούνται στην ορεινή περιοχή των Χασίων.

Ο «Άργος» μια νεαρή και μικρόσωμη αρσενική αρκούδα και η θηλυκή «Καστοριά» κινούνται στην περιοχή της Καστοριάς.

Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε ελεύθερες αρκούδες, (σε 28,  μέχρι σήμερα), δίνει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του Αρκτούρου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη βιολογία, τις συνήθειες και τις μετακινήσεις του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας,  με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων διαχειριστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων,  από την κατασκευή και λειτουργία των οδικών αξόνων.

Για πρώτη φορά στα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ερευνητική ομάδα του Αρκτούρου κατασκεύασε και εφάρμοσε με επιτυχία συστήματα τηλεειδοποίησης εντοπισμού των αρκούδων με μηνύματα SMS, μέσω  δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Η επιχείρηση σύλληψης αρκούδων που μόλις ολοκληρώθηκε πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης της αρκούδας στις περιοχές των οδικών αξόνων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) στα Χάσια και του οδικού άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή.

Οι περιοχές επιλέχθηκαν καθώς αποτελούν διαδρόμους επικοινωνίας μεταξύ της Πίνδου και του Ολύμπου και Γράμμου – Ασκίου – Βέρνου και η κάθε μία παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ανάγκες και απαιτήσεις.

Ο Αρκτούρος εντείνει την προσπάθεια για την παρακολούθηση των αρκούδων στις περιοχές κατανομής τους,  εξαιτίας της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες,  τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου