Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

H Ισπανία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια...

Εκατοντάδες ηλιακά κάτοπτρα,  παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα..


Στην Ισπανία περισσότερα από 5,500 νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται από τον ηλιακό πύργο PS10, των ένα,  εκ των δύο, που βρίσκονται στα περίχωρα της Σεβίλλης.

Γύρω από τον πύργο, ο οποίος έχει ύψος 160 μέτρων, βρίσκονται 624 ηλιακά κάτοπτρα τα οποία αντανακλούν στον πύργο τις ακτίνες του ηλίου, θερμαίνοντας την κορυφή του με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμότητα αυτή χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τεράστιες ποσότητες νερού σε ατμό, ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτεί γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δίπλα από τον ηλιακό πύργο PS10 κατασκευάζεται ένα άλλος ο PS20, στον οποίο θα αντανακλούν τις ακτίνες του ηλίου 1,225 ηλιακά πάνελ, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 12,000 νοικοκυριών.

Ο συγκεκριμένος ηλιακός πύργος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.

Η Σεβίλλη επιλέχθηκε επειδή είναι μια από τις πόλεις της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Τέτοιου είδους πύργοι έχουν αποφασισθεί να γίνουν στο Μαρόκο και στην Αλγερία.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βασίζονται στη χρήση της τεχνολογίας Συγκέντρωση Ηλιακής Ενέργειας (CSP), όπου χρησιμοποιεί ηλιακά κάτοπτρα, τα οποία συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό αγωγό, με ένα ειδικό υγρό που θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό.

Ο ατμός τροφοδοτεί τις γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου