Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Χειρότερη από το προβλεπόμενο η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


Μεγαλύτερη από ό,τι έχει επισήμως εκτιμηθεί είναι η ποσότητα του αργού πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού.

 Στίβεν Γουέρελεϊ, καθηγητής μηχανολογίας και μηχανικής στο πανεπιστήμιο Πέρντιου, δηλώνει ότι η διαρροή είναι 14 φορές πιο σημαντική από την επίσημη εκτίμηση των 800.000 λίτρων την ημέρα, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός NPR. Ο Αμερικανός επιστήμονας εξέτασε τον υποβρύχιο πίδακα πετρελαίου κατόπιν αιτήματος του NPR χρησιμοποιώντας μια τεχνική που παρακολουθεί τα σωματίδια και υπολογίζει την ταχύτητα της κίνησης τους.

Δύο άλλοι επιστήμονες, ο Τίμοθι Κρόουν του Columbia University και ο Γιουτζίν Τσιάνγκ, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, διευκρίνισε ο NPR.

Από την πλευρά του, ο ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Ιαν Ρ. Μακ Ντόναλντ έχει μελετήσει την διαρροή του αργού, μέσω δορυφορικών εικόνων, και δήλωσε στους New York Times ότι είναι "εύκολα" τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερη απ' όσο υπολογίζεται.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου είναι πλέον η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez που έπληξε την Αλάσκα το 1989.

Ο όμιλος BP, που εκμεταλλεύεται την πλατφόρμα, αμφισβήτησε πάντως τις αναλύσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για τον υπολογισμό της ροής του πετρελαίου που διαρρέει από τα φρεάτια στο βάθος της θάλασσας.

Ο διευθυντής εκμετάλλευσης της BP, Ντάγκ Σάτλς δήλωσε ότι η επίσημη εκτίμηση της διαρροής 800.000 λίτρων την ημέρα είναι "λογική, αλλά πολύ αβέβαιη", επιμένοντας στο γεγονός ότι "από την αρχή ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά ακριβώς" η διαρροή. Οι εμπειρογνώμονες της ΒΡ υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 8 δισ. λίτρα συνολικά βρίσκονταν κάτω από την πλατφόρμα, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Τόνι Χέιγουορντ υποβάθμισε από την πλευρά του, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας, που τη χαρακτήρισε "μικροσκοπική" σε σύγκριση με το συνολικό όγκο των υδάτων, στα οποία διαρρέει. "Ο Κόλπος του Μεξικού είναι ένας απέραντος ωκεανός. Ο όγκος του πετρελαίου και των διαλυτικών που ρίχνουμε είναι μικροσκοπικός σε σχέση με το συνολικό όγκο του νερού", δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα από την βρετανική εφημερίδα Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου