Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Θα ιδρυθεί «Ταμείο για το Κλίμα»...


Προκειμένου να ενισχύσει τις «πράσινες» επενδύσεις...

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ο Γαλλικός Οργανισμός για την Ανάπτυξη (AFD) και 12 μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Οργανισμών Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (EDFI) θα υπογράψουν  στο Βέλγιο μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση «Ταμείου για την Κλιματική Αλλαγή».

Το Ταμείο θα δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια με σκοπό τις επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές ενέργειες σε κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Η πρωτοβουλία έχει διπλό στόχο. Αφενός θα προωθήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον και αφετέρου θα ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανισμοί που θα υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «δάνεισε» 5 δισ. ευρώ σε Μεσογειακά κράτη ώστε να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, συμβάλλουν στις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κράτη όπως το Μαρόκο έχουν ήδη δεσμευτεί για υψηλές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Εκτός αυτού, το Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στη Βρετανία δάνεια ύψους 2,17 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή παράκτιων αιολικών πάρκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου