Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Τι μας περιμένει από το ΔΝΤ; - Θα έχουμε τη μοίρα της Αργεντινής και της Ουκρανίας;

Σε τρεις μήνες θα ξέρουμε εάν θα αναγκαστούμε να λάβουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα... τέτοια που θα γονατίσουν οι Έλληνες. Όπως ακριβώς έπαθε και η Ουκρανία. Στην δε Αργεντινή χύθηκε ακόμα και αίμα



Η Ελλάδα που επισήμως βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του μηχανισμού στήριξης αναγκάστηκε να λάβει “αιματηρά” μέτρα για τους πολίτες με συνταγή ΔΝΤ, όπως και πολλές άλλες χώρες.

Τα μέτρα αυτά όμως κάθε τρεις μήνες θα αξιολογούνται εκ νέου και στην δυσάρεστη περίπτωση που δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα απαιτούν και νέα μέτρα.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα είναι η περίπτωση της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό τον “ζυγό” του ΔΝΤ από το 2009. Τότε το ΔΝΤ είχε επιβάλλει στην Ουκρανία ανάλογα μέτρα με εκείνα που μας επιβάλλονται τώρα.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν τα κατάφερε όπως αποδείχθηκε σήμερα, κάτι που μπορεί να συμβεί και σε εμάς σε τρεις μήνες από τώρα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας ανάμεσα στα οποία και μείωση κατά 25% των μισθών του δημοσίου και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία έλαβε από το ΔΝΤ βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και κανείς δεν θα ήθελε να σκεφτεί σε τι αποφάσεις και μέτρα μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα που θα λάβει 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και στην Αργεντινή όμως η κατάσταση ήταν δραματική. Για τις συνέπειες
προειδοποίησε και η ίδια η Πρόεδρος της χώρας Κριστίνια Φερνάντες ντε Κίρχνερ"Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα", είπε χαρακτηριστικά.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου