Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πανικός αγορών στο Χρηματιστήριο


Αυτοτροφοδοτούμενη άνοδος στις τράπεζες - θα πρέπει να κατακαθίσει η σκόνη για να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια αναφέρουν οι αναλυτές

Απίθανα πράγματα έγιναν σήμερα στα χρηματιστήρια μετά την απόφαση για τη δημιουργία ταμείου στήριξης των χωρών της ΕΕ που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις διαθέσεις των κερδοσκόπων. Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία έδωσε ώθηση στις αγορές και οι επενδυτές βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως π.χ. το Χρηματιστήριο στο Παρίσι να κερδίζει 8,5%.

Η αναμενόμενη βουτιά στα spreads σε χώρες υψηλού κινδύνου (Ελλάδα, Ισπανία , Πορτογαλία) και η άνοδος του ευρώ έδωσε το έναυσμα για αγορές μετοχών σε όλα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με το ελληνικό να ξεχωρίζει αφού εδώ και καιρό είχε περάσει σε υπερπουλημένη ζώνη. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 9,13% στις 1.779,3 μονάδες κερδίζοντας 148 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Η άνοδος ήταν αυτοτροφοδοτούμενη στις τράπεζες αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτός από τις ελκυστικές αποτιμήσεις που είχαν ήδη διαμορφώσει, με την πτώση των spreads έφτιαχναν και τις mark to market αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 16,89% στα 12,11 ευρώ, με συναλλαγές 114εκατ. ευρώ, η Alpha ενισχύθηκε κατά 12,94% με συναλλαγές 54,5 εκατ.ευρώ, ο τίτλος της Eurobank έκλεισε με κέρδη 15,38% και της Πειραιώς με 14,62%.

Και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20 όμως δεν υστέρησαν αφού ο ΟΠΑΠ κέρδισε 7,94%, ο ΟΤΕ 5,59%, η Βιοχάκο 23,08%, η 3Ε 3,43% και η MIG 11,28%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 331 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 5% (16,8 εκατ. ευρώ) ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Συνολικά 200 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 21 που υποχώρησαν και 86 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 3,8% και το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στις 380 μονάδες βάσης, δείγμα ότι οι προγούμενες τιμές των 1.000 μονάδων δεν ήταν ποτέ αντιπροσωπευτικές της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές βεβαίως κρατούν μικρό καλάθι για τη συνέχεια. Πρώτον γιατί η προσφυγή οποιασδήποτε χώρας στο συγκεκριμένο μηχανισμό θα είναι από μόνο του ένα αρνητικό γεγονός, ενώ πλέον όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως της Ελλάδος θα κληθούν να λάβουν ανάλογα επώδυνα μέτρα. Επίσης, η αγελαία συμπεριφορά δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος αφού υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιους πουλούσε την Παρασκευή στο -10% και αγόραζε σήμερα στο +10%.

Αλλωστε, για να μείνουμε στα δικά μας, το spread των 380 μονάδων βάσης σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα αν βγαίναμε στις αγορές για δάνειο θα βρίσκαμε επιτόκια γύρω στο 6,75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου