Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εξαπλώνονται οι φόβοι στην Ευρώπη-Κατρακυλάει το ευρώ!

Στο 1,28 δολάρια -το χαμηλότερο ποσοστό δεκαμήνου- καταποντίστηκε το...

ευρώ, αποτυπώνοντας τους φόβους γιά εξάπλωση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία που "βγήκε" σήμερα γιά δανεισμό από τις αγορές, άντλησε 2,3 δισ. από τα 3 δισ. που αναζητούσε, με επιτόκιο 3,58% έναντι 2,8% του αμέσως προηγούμενου 5ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει.

Όμως το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Τα CDS της Πορτογαλίας έχουν εκτοξευθεί στις 465 μονάδες βάσης, της Ισπανίας στις 260 μονάδες βάσης , της Ιρλανδίας στις 280 μονάδες βάσης και της Ιταλίας 220 μονάδες βάσης.

Επιπλέον η Moody's σε σημερινή έκθεσή της επισημαίνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του "ιού του χρέους" στις Τράπεζες Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, αλλά και Μ.Βρετανίας!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της στη Λισαβόνα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις που θα κάνει ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις 15.30.

Την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα στηρίξουν το κοινό «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

«Έτσι ελπίζω», δήλωσε σε video conference στο πλαίσιο του Europe Forum που διοργάνωσε το κανάλι WDR. “Είμαι σίγουρος ότι θα το δεχτούν διότι είναι προς το συμφέρον τους».
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με μεγάλη πτώση, αν και στη συνέχεια άρχισαν να ανακάμπτουν.

Απώλειες πάνω από 3% για το Nikkei στο Τόκιο, πτωτικά έκλεισε και η Wall Street.
Τόσο η αύξηση του κρατικού χρέους στην Ιαπωνία, όσο και τα προβλήματα της Ελλάδας ανησυχούν τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.
 Οι αναλυτές λένε οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουν τι θα αντιστρέψει αυτή την τάση.
Η κρίση που μαστίζει τις χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως την Ελλάδα είναι λένε επίφοβη για μετάδοση της κρίσης σε όλες τις μεγάλες χρηματαγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου