Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

"Αντίο"...Μέρκελ

Χτύπημα στην πολιτική της Μέρκελ η ήττα στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.  Χαστούκι και από τις γερμανικές εφημερίδες για την Μέρκελ.... 



Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν την συμμαχία της Μέρκελ να χάνει και όλοι της χρεώνουν την αποτυχία αλλά και τις αντίσταση που πρόβαλε στο να πάρει η Ελλάδα την βοήθεια.

Με τις επιθέσεις στο κοινό της νόμισμα να κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα η Γηραιά 'Ηπειρος μπαίνει και σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση.
 
Μετά την Αγγλία, στην οποία ύστερα απο 44 χρόνια δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και η Γερμανία μπαίνει τώρα σε αστάθεια.
 
Η 'Ανγκελα Μέρκελ αν και ήρθε πρώτο κόμμα με μόλις 0,1 ποσοστιαία μονάδα, έχασε το σημαντικότερο κρατίδιο με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων τις εκλογές στο Ομοσπονδιακό Κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας. Αρα για τα επόμενα 3,5 χρόνια της θητείας της δεν θα μπορεί χωρίς τη στήριξη των μεγάλων αντιπάλων της Σοσιαλδημοκρατών να περνάει απο τη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως τις περικοπές φόρων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την παράταση της λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έχουν ποσοστό 34,6% και στους εταίρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) 6,7%. Στις εκλογές του 2005 τα δύο κόμματα είχαν αποσπάσει ποσοστό 44,8% και 6,2% αντίστοιχα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν ποσοστό 34,5% ενώ οι Πράσινοι έχουν ποσοστό 12,5%. Αυτό σημαίνει ότι μια πιθανή συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων τους δίνει ένα 47% αρκετά ικανό να ελέγξουν την Βουλη.

Για πρώτη φορά εκπροσώπηση στην τοπική βουλή θα έχει και το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα Ντι Λίνκε που καταλαμβάνει 5,6% και 11 έδρες.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (ώρα 05:30)
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (ώρα 05:30)

Αν τελικά γίνει η συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αυτό σημαίνει πως και στις γενικές εκλογές της χώρας η Μέρκελ θα χάσει την καγκελαρία. Κάτι που είχε γίνει και το 2005 όταν ο συνασπισμός της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες κέρδισαν την Ρηνανία-Βεστσφαλία. Έτσι στις γενικές εκλογές η Μέρκελ κατάφερε να νικήσης τον Καγκελάριο Σρέντερ και να αναρριχηθεί αυτή στην καγκελαρία.

Οι εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας έγιναν την Κυριακή με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οργή για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Bild την παραμονή των εκλογών, έδειξε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα επηρέαζε την ψήφο ενός στους πέντε ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν σαφώς στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και ο συντηρητικός υποψήφιος, Γιούργκεν Ρέτγκερς, προσπάθησε απεγνωσμένα να υπερασπιστεί την κίνηση αυτή σε μία βιομηχανική περιοχή που έχει και η ίδια πληγεί από την ύφεση.

Ο γερμανικός τύπος κρίνει πολύ αυστηρά το εκλογικό "χαστούκι" που δέχθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αγγελα Μέρκελ στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κάνοντας λόγο "για καταστροφή" και "σεισμό" για την καγκελάριο και τους συμμάχους της.

"Και τώρα καγκελάριε;", ρωτά η Bild, προβάλλοντας μια φωτογραφία της κατηφούς και σκεπτικής Μέρκελ. "Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απορρίπτει τον κιτρινόμαυρο συνασπισμό. Δράμα γύρω από το ευρώ", γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για "πολιτικό σεισμό.

Η Die Welt αναφέρεται στο έλλειμμα ηγεσίας στον συνασπισμό της Μέρκελ, που έχασε την πλειοψηφία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.




    "Η εκλογική βραδιά ήταν καταστροφική για την Αγγελα Μέρκελ", γράφει η Berliner Zeitung , ενώ σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, μόλις οκτώ μήνες μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές "οι μεγάλες προσδοκίες του πληθυσμού μετατράπηκαν σε βαθιά απογοήτευση".





    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι οι χθεσινές τοπικές εκλογές μετατράπηκαν σε "μικρές βουλευτικές εκλογές", που σφραγίσθηκαν από έριδες στους κόλπους του συνασπισμού γύρω από τη μείωση των φόρων, τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στο Βερολίνο και, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, από τα μαύρα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα που μετατράπηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας σε θύελλα επάνω από το ευρώ".




    Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν "διπλή ήττα" της Καγκελαρίου, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής όσο και ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης της Ελλάδας. Ο γερμανικός τύπος προσάπτει στην Αγγελα Μέρκελ ότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα και επι μακρόν κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα για να μην εξοργίσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, και αυτό χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου