Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. - ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ


Στο ΠΑΣΟΚ η έκπληξη απο τις διαφοροποιήσεις των κ. Σακοράφα, Οικονόμου και Δημαρά  ήταν μεγάλη. Μόνο η πρώτη είχε από το μεσημέρι ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού ότι θα ταχθεί κατά του νόμου. Η γραμματέας του Γ. Παπανδρέου  κ. Βάτσελη προσπάθησε να τη μεταπείσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Αυτό που παρατηρούσαν πολιτικοί κύκλοι είναι ότι και οι τρείς βουλευτές δεν είναι στελέχη πρώτης γραμμής άρα η επιλογή τους ήταν καθαρά συνειδησιακή και με γνώση ότι μπορεί να τους κοστίσει το πολιτικό τους μέλλον. Ο πρωθυπουργός θέλοντας να προλάβει και άλλες φυγόκεντρες τάσεις αφού υπάρχουν πολλοί βουλευτές του που διαφωνούν ριζικά με τα μέτρα αλλά δεν αντιδρούν απο φόβο με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής τους διεγράψε αμέσως.

Η γενική διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες, να παραιτηθούν δηλαδή από βουλευτές, Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt, η Σοφία Σακορά αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ο Βασίλης Οικονόμου αρνήθηκε και αυτός να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, ενώ ακόμα άγνωστη παραμένει η στάση του κ. Δημαρά.

Η κα Σακοράφα σε δήλωσή της ανέφερε πως ψήφισε "παρούσα" γιατί θεωρεί κοινωνικά άδικα τα μέτρα και στρέφονται για άλλη μία φορά εναντίον εκείνων που ευθύνονται λιγότερο για αυτή την κρίση. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως με την ψήφο του εκφράζει την αγανάκτησή του για τα μέτρα που επεβλήθησαν από τους μηχανισμούς, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους εν μέρει για την κρίση στην Ελλάδα. Στο ίδιος μήκος κύματος και η αντίδραση του κ. Δημαρά.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής που μέχρι τώρα έχει ασκήσει εντονότατη κριτική στις πρακτικές της κυβέρνησης, δεν βρέθηκε στην ψηφοφορία λόγω ασθένειας αν και διευκρινίστηκε με επιστολή του πως εάν βρισκόταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζε ναι.

Ντόρα Μπακογιάννη : Μια προαναγγελθείσα διαγραφή - αποχώρηση - Δήλωση με αιχμές για Σαμαρά
'Ολοι γνώριζαν από χθες ότι σήμερα η κ. Μπακογιάννη θα βρισκόταν εκτός κόμματος.Ετσι αμέσως μετα την ψηφοφορία ο κ. Σαμαράς έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής που του γνωστοποιούσε τη διαγραφή της, ενω η ίδια σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιοποιούσε τρισέλιδη-επιστολή απάντηση! Την απόφαση για διαγραφή έλαβε επισήμως και αργότερα το Πειθαρχικό Όργανο της Νέας Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με βουλευτές που τη στήριξαν για την αρχηγία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Η Ντόρα είχε λάβει τις αποφάσεις της, αλλά παρότρυνε τους 5 βουλευτές  του στένου της κύκλου να μην την ακολουθήσουν παρ΄ ότι αυτοί εκδήλωσαν τη σχετική πρόθεση. Ο λόγος απλός για αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήθελε να φανεί τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στον κόσμο ότι λειτουργεί  ως αποστάτρια που παίρνει την ομάδα της και φεύγει όπως έκανε ο πατέρας της πριν 45 χρόνια.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη
Στην ανακοίνωσή της η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι δεν επέλεξε τον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων, αλλά ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η κα Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι η θέση της ήταν να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς η αποδοχή ήταν προϋπόθεση για το πακέτο σωτηρίας, και εν συνεχεία η Νέα Δημοκρατία να καταψηφίσει κάποια άδικα και αναποτελεσματικά άρθρα, όπως αυτά που προέβλεπαν μείωση του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έφερε  το σοβαρό αυτό θέμα προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος και πήρε μία προσωπική απόφαση για την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Κατηγορεί επίσης τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρότεινε μία σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση “για το πώς θα βρούμε τα χρήματα ώστε και θα αποφύγουμε την χρεωκοπία”.

Στην  συνέχεια η κ. Μπακογιάννη ασκεί σφοδρή κριτική προσωπικά στον  πρόεδρο της ΝΔ κατηγορώντας τον  για ανευθυνότητα και  έλλειψη θάρρους, ενώ σημείωνει με νόημα ότι “στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνησή μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι, αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω”.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρει επίσης ότι ψήφισε ναι γιατί αρνείται να ψηφίσει με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους ή την προσδοκία άντλησης ψήφων, και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι κινείται με  αυτό το γνώμονα  αναφέροντας  πως “κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν όφελος αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή”.

Με τη φράση “λυπούμαι για την απόφαση του κ. Σαμαρά η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει δυστυχώς το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και τη χώρα”, η κα Μπακογιάννη  αποχαιρετά τη ΝΔ.

Οπως είναι επόμενο το ερώτημα που πλανάται είναι αν η κ. Μπακογιάννη θα ιδρύσει νέο κόμμα.Η απάντηση επί του παρόντος είναι όχι,"αλλά το μέλλον ίσως είναι πιο κόντα από όσο κάποιοι βλέπουν"μας έλεγαν συνεργάτες της. Αλλωστε η μακροσκελής ανακοίνωση της και οι αποστάσεις που παίρνει και από τα δύο μεγάλα κόμματα μοιάζουν με πρόπλασμα μανιφέστου.

Το περιβάλλον του Α. Σαμαρά  πάντως σημείωνε ότι η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να φύγει απο τη ΝΔ ήταν δεδομένη και απλώς έψαχνε την αφορμή.Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Τελικά το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα του μηχανισμού στήριξης υπερψηφίστηκε από το σώμα της Βουλής. Από τους 296 βουλευτές που ψήφισαν, ναι ψήφισαν 172 βουλευτές, όχι 121 βουλευτές και οι τρεις διαγραφέντες ψήφισαν παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου