Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Ολόκληρη η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη


Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη δευτερόλεπτα μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη διαγραφή της.

 ζωή κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγωρη κοινωνική αναταραχή.Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε.Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός, καλείται να κάνει θυσές που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ'αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές.Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την χρεωκοπία.Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς άλλος δεν μας δανείζει. Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη τη πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χώρις τη καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά.Ο λαός θα επωμιστεί τελικά καιτις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας.Γι'αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε την ΝΔ από την στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαικισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προυπόθεση για να πάρουμε το “πακέτο σωτηρίας” και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα.Άρθρα όπως αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης τιυ ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελάσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου “μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ”.

Πήρε τη απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε την χρεοκοπία. Την πήρε επενδύοντας ίσως, στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαική αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες.Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα.Τι θα γινόταν για παράδειγμα εαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας.Η λογική του λαικισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας.Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη.Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άνλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλλημα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου.Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου “ μέτρα για τη εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομάς από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ” και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ. Μοναδικός γνώμονας των πράξεων μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου.Και αναλαμβάνω πλήρως το βάροε της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικόυητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει.Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ.Γι' αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου