Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κύμα φυγής από το δημόσιο - Αδειάζει η ΕΛ.ΑΣ από αστυνομικούς


6% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση λένε τα επίσημα στοιχεία από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι σήμερα
- Μεγάλο κύμα φυγής στην Ελληνική Αστυνομία,υπό παραίτηση το 1/10 των αξιωματικών

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους τα μέτρα που έφερε ο δανεισμός από το ΔΝΤ. Όσοι βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις για να μην θιγούν τα δικαιώματα τους.


Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που ωθούν τους υπαλλήλους στην πόρτα της εξόδου. Οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας και η πιθανότητα μετατάξεων από την συρρίκνωση του δημοσίου. 

Καθημερινά από τα γκισέ εξυπηρέτησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περνούν περίπου 1500 άτομα που ρωτούν με αγωνία τους υπαλλήλους αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγούν στην σύνταξη.
Μόνο στην Ελληνική Αστυνομία επικρατεί αναβρασμός με μαζικό κύμα προς συνταξιοδότηση. Από τις αρχές του 2010, έως σήμερα, 1.314 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 137 αξιωματικοί, το 1/10 δηλαδή των αξιωματικών, έχουν υποβάλλει αίτηση παραίτησης από το αστυνομικό σώμα, με τον αριθμό να αυξάνεται ιλιγγιωδώς από μέρα σε μέρα.

Αστυνομικοί ηλικίας από 40 έως 45 χρόνων, και βαθμών από Αστυνόμο Α΄ έως Αστυνομικό Διευθυντή, επιλέγουν να παραιτηθούν, κάτω από το ανασφαλές ενδεχόμενο να κληθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως 65 , 67 ή 70 χρόνων!
 

Οι αστυνομικοί τονίζουν πως είναι αδιανόητο να μπαίνουν στον κλάδο τους κατώτατα όρια συνταξιοδότησης στα 60 ή τα 65 έτη. Ένας αστυνομικός εντάσσεται στο σώμα στα 18 του χρόνια και επί δεκαετίες εργάζεται υπό αντίξοες συνθήκες, έτσι δεν είναι δυνατό να απαιτείται από έναν αστυνομικό να συνταξιοδοτείται μετά από 42 ή 47 (!) χρόνια εργασίας.

Εκείνο που τρομάζει πραγματικά τους ένστολους είναι το γεγονός ότι τα... κουκιά δεν βγαίνουν ύστερα και από τα νέα μέτρα. "Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας" λένε και δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ένας Αστυνόμος Α΄, παντρεμένος με δύο παιδιά και μηνιαίο μισθό περίπου 2.000 ευρώ με νυχτερινά, πενθήμερα και επιδόματα, διαπιστώνει ότι από την «μαύρη» Κυριακή και έπειτα χάνει ετησίως 5.200 ευρώ, δηλαδή περίπου 430 ευρώ τον μήνα, έχοντας πραγματική υπηρεσία από 25 χρόνια και πάνω συνυπολογίζοντας και την στρατιωτική του θητεία, διαπιστώνει ότι σχεδόν το ίδιο χρηματικό ποσό που λαμβάνει ως εργαζόμενος μπορεί να το λάβει και ως συνταξιούχος.
Από την αρχή του έτους μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα η αύξηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης στους δημοσίους υπαλλήλους έφθανε το 30%. 
Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Πέμπτη, αυτό το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 36%.  Είναι προφανές πως όσο πλησιάζουν τα σκληρά μέτρα τόσο οι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν.

Το γενικό ποσοστό αύξησης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες φθάνει το 11,9% καθώς παρουσιάζεται μια κάμψη στις αποχωρήσεις στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο και στις τάξεις των στρατιωτικών από την προηγούμενη Δευτέρα έως σήμερα η πτώση 30% στις αιτήσεις έπεσε στο 20% γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί μέσα σστις προηγούμενες τρεις ημέρες αποφάσισαν να παραιτηθούν.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου