Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Συμφωνία σε 21 επιμέρους θέματα - Αδιαλλαξία για Αιγαίο, Κύπρο


 Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα
- Καμία πρόοδος ωστόσο στα "καυτά" εθνικά θέματα

 
κλίμα συναίνεσης κινήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα πράγμα που "σφραγίστηκε" από τις 21 +1 συμφωνίες σε επιμέρους θέματα, από την ενέργεια και τη λαθρομετανάστευση ως τα θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Περάν όμως των καλών προθέσεων στις διμερείς διακηρύξεις και συμφωνίες, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σταμεγάλα εθνικά θέματα, δηλαδή σε Αιγαίο και Κύπρο. Εκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκανε βήμα πίσω.

Για το 
Αιγαίο, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει μόνες τους να διευθετήσουν τα προβλήματα, βάζοντας “στην άκρη” την πρόθεση της Ελλάδας για λύση μέσω του διεθνούς δικαίου.

Ούτε βήμα πίσω και στο 
casus belli για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., πράγμα που δικαιούμαστε από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε αορίστως ότι μπορεί να εξεταστεί όταν προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο.

Ο ίδιος πρότεινε να πετούν 
αφοπλισμένα τόσο τα τουρκικά όσο και τα ελληνικά μαχητικά που πετούν πάνω από το Αιγαίο με τον έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά πως η καλή γειτονία σημαίνει σχέδια πτήσης και εάν η τουρκική αεροπορία τα έδινε δεν θα υπήρχε ανάγκη αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο κ. Ερντογάν για το θέμα της 
ελληνικής μειονότητας μιλώντας για “μειονότητες” που υπάρχουν στις δύο χώρες και επαναφέροντας ανοιχτά το ζήτημα εκλογής του μουφτήαπό τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης καιεξισώνοντας μάλιστα τον μουφτή με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. “Όπως εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να εκλέγουμε τον Πατριάρχη, έτσι πρέπει και η μειονότητα της Θράκης να εκλέγει μόνη της το μουφτή” δήλωσε.

Για το 
Κυπριακό ο κ. Ερντογάν "κάρφωσε" ουσιαστικά τον κουμπάρο του και πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι το 2004 στη συνάντηση που είχαν στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο κ. Καραμανλής επιθυμούσε και πρότεινε στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά την αναβολή του δημοψήφισματος για το σχέδιο Ανάν. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα λιμάνια της Τουρκίας θα άνοιγαν προς τα κυπριακά πλοία, εφόσον και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα άνοιγαν προς τα τουρκικά πλοία.

Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να δώσει συμβουλές για την 
οικονομική κρίση, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα λιτότητας, πράγμα που προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου